SRPSKA SVETINJA IZRONILA IZ JEZERA Manastir iz vremena boja na Kosovu, Hrvati potopili zbog gradnje hidroelektrane! (FOTO)
Foto: Printscreen

Površina jezera Peruća u Hrvatskoj sve se više spušta, a ovih dana iz vode je izvirio deo starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, koji je 1958, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane – potopljen.

Perućko jezero je ovih dana na ozbiljno niskom vodostaju, a iz vode izranjaju kameni zidovi.

Tada je raseljeno 1500 ljudi, jezero je progutalo kuće i plodna zemljišta, ali oni koji su živi i njihovi potomci dobro se sećaju svojih sela i priča roditelja, piše hrvatski Dnevnik.

„Moja svekrva je celi život pričala o tim poljima, livadama, ovcama, druženjima. Do smrti je pričala o tome“, priseća se Marija Cvitković.

Perućko jezero je veštačko jezero na reci Cetini, između planina Dinare i Svilaje u Hrvatskoj. Pre početka jesenjih kiša vodostaj doseže najniži godišnji nivo i nije retkost da se voda povlači sve do nekadašnjeg prirodnog korita reke Cetine, ostavljajući neobične prizore i podsećajući na tajne koje leže ispod površine vode.

 


Priča o manastiru Dragović ima poseban značaj. Naime, u pitanju je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, podignut šest godina posle legendarne Kosovske bitke, u periodu teškom za srpski narod.

 

Na osnovu ”Povijesti o Svetoroždestvenskom manastiru Dragoviću u Pravoslavnoj eparhiji dalmatinskoj” iz 1859, manastir je poneo ime po Dragu koji je sa braćom prešao iz Bosne u Cetinsku krajinu, a po narodnom predanju po rečici koja je izvirala u blizini. Manastir je do 1995. godine čuvao u svojoj biblioteci pravo blago – oktoih iz 14. veka, minej za mesec maj iz 1531. godine, pisan u Studenici, kratke zapise Dositeja Obradovića, koji je na svojim putovanjima tu svraćao, kao i Laza Kostić, Simo Matavulj… U riznici se čuvao se antimins patrijarha Arsenija Čarnojevića iz 1692. (prvi barokni antimis u Srba) i mnoge druge dragocenosti.

 

 


Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira. Pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije.

 

 

Nakon potapanja, izgrađen je novi manastir, na uzvišenju iznad jezera, koji je 1995. opustošen i do renoviranja početkom dvehiljaditih, njegove prostorije su navodno služile kao štala.

 


 

 

Komentari (4)

Loading
Tt

16.10.2021 22:00

Manastir Krupa podno Velebita je zaduzbina kralja Milutina iz 1317. a manastir Krka blizu Knina je zaduzbina Jelene, sestre cara Dusana. Dakle poticu iz vremena mnogo pre prodora Turaka i svedoce o postojanju Srba na tim prostorima pre Kosovskog boja.

Moni

16.10.2021 23:04

Drug Tito je toliko voleo srbe da je na mestima gde su srbi najveše naseljeni gradio hidroelektrane da bi na kulturan način proterao srbe sa tog područja...izgradi se jezero tj potopi sve i nema istorije, nema naselja...ko se pobuni na goli otok...zatvor za srbe....

Mirka

17.10.2021 00:10

@Moni - Samo kako su radili Hrvati nrka im bog tako uzvrati, oni nisu ovozemaljski lepi ljudi,vec izopacene face,neljudi

Jskov

17.10.2021 00:14

@Moni - Oni da nam uniste manastir Dragovic,pa vidite li da ih ostaci proganjaju i podsecaju na zodela oni misle da ce tako lako umreti ,samo u najvecim mukama,ima boga tek ce ih kazniti i to duboko u srce