EVO KO JE BIO ARKANOV OTAC, VIKAO JE U SUDNICI Reci, Željko, reci svima što si radio za Jugoslaviju, reci da svi čuju!
Foto: Wikipedia

Iako je Arkan retko pričao o ocu, po njemu je dao ime sinu Veljku. Ostao je zabeležen trenutak suđenja Arkanu i reči koje mu je tom prilikom uputio otac.

Kada je 22. oktobra 1974. godine švedski Interpol zatražio od centrale da objavi "crvenu poternicu" za Željkom Ražnatovićem, beogradski Interpol obavestio je druge zemlje da je u periodu od 1970-1972. godine "ovo lice u Jugoslaviji više puta osuđivano prvo kao maloletnik, a zatim kao punoletno lice.

Presude su izricane zbog "krađa, teških krađa i oružanih pljački". Arkana su mnoge zemlje sveta teretile s još osamnaest godina zatvora. To mu je stajalo iznad glave kada se prvi put vratio iz inostranstva u Beograd, početkom 1980-ih.

EVO KO JE BIO ARKANOV OTAC, VIKAO JE U SUDNICI Reci, Željko, reci svima što si radio za Jugoslaviju, reci da svi čuju!

EPA/Drago_Vejnovic

 

Tada se već po gradu pričalo da je Arkan prijatelj Staneta Dolanca, ministra savezne policije. Po izveštaju s jednog suđenja iz 1983. kada je u Ulici 27. marta pucao na dva policajca, u njegovim generalijama upisano je - radnik Saveznog SUP-a. Posle se pričalo da je njegov otac Veljko Ražnatović, inače pukovnik vazduhoplovstva JNA, tada vikao po sudnici - Reci, Željko, reci svima što si radio za Jugoslaviju vani, reci da svi čuju!

U jednom od intervjua, osvrćući se na taj detalj, Željko Ražnatović je izjavio - A i da sam radio za Državnu bezbednost, gde se o tome priča? Jel' priča CIA? Jel' priča Mosad? Ko o tome priča? Pa zato se i zovu tajne službe. Zna se samo da one postoje i - tačka.

Priča kaže da je zabrinuti otac Veljko Ražnatović baš te 1972. godine otišao kod Dolanca i zamolio ga da se brine o Željku. Dolanc je dobro odradio svoj posao.

Veljko Ražnatović - pukovnik avijacije JNA

Ali, ko je bio Veljko Ražnatović, otac ozloglašenog Arkana? Veljko je rođen 1920. godine u Rijeci Crnojevića, kod Cetinja. Kao omladinac se priključio omladinskom revolucionarnom pokretu i 1939. godine postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljen je maja 1941. godine.

EVO KO JE BIO ARKANOV OTAC, VIKAO JE U SUDNICI Reci, Željko, reci svima što si radio za Jugoslaviju, reci da svi čuju!

Foto: Wikipedia

 

Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. godine učestvovao je u pripremama oružanog ustanka. Bio je učesnik Trinaestojulskog ustanka, a potom je radio kao ilegalac na Cetinju, gde je bio član Okružnog komiteta KPJ za Cetinje. Posle je prešao u jedinicu, gde je obavljao dužnosti zamenika komandira i komandira čete. Potom je bio član Politodela Desete krajiške udarne brigade, član Politodela 23. srpske divizije i zamenik političkog komesara 46. srpske divizije.

Avgusta 1945. godine bio je postavljen za političkog komesara Vazduhoplovnog vojnog učilišta i radio je na stvaranju novih pukova i vazduhoplovnih baza. Posebno je bio angažovan na organizovanju Komande Vazduhoplovnog vojnog učilišta, kao i nastavnog odeljenja i održavanju nastave. Kasnije se nalazio na službi u Brežicama u Sloveniji, Zagrebu i Pančevu.

Bio je oženjen Slavkom Josifović, koja je preminula 2012. godine i sa kojom je imao ćerke Mirjanu, Jasnu i Biljanu i sina Željka Ražnatovića Arkana, koji je ubijen 2000. godine u hotelu "Interkontinental".

Veljko Ražnatović nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima su - Orden bratstva i jedinstva prvog reda, Orden partizanske zvezde drugog reda, Orden zasluga za narod drugog reda, Orden za hrabrost i Orden partizanske zvezde trećeg reda. Umro je u Beogradu 1986. godine u 66. godini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading