VARLJIVI OKTOBAR Srpski meteorolozi najavili kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca
Alo/ Ilustracija

 

Varljivi oktobar – čas natprosečno niske, pa najava da ćemo imati i natprosečno visoke temperature, dala nam je ideju da se zapitamo kada je u Beogradu bilo najhladnije, a kada najtoplije.

Merenja temperature vazduha u prestonici sprovode se još od 1887. Samo nekoliko godina kasnije izmerena je najniža temperatura u istoriji merenja u Beogradu.

Najhladniji dan u istoriji srpske prestonice bio je 10. januar 1893. godine kada je izmereno minus 26,2 stepena!

Iako su temperature danas natrposečno niske za ovo doba godine, Beograđane su u oktobru znale da iznenade i prve pahulje. U knjigama je 07. oktobar 1897. upisan kao datum najranijeg prvog snega.

Najava meteorologa 

Za ovaj oktobar kako meteorolozi najavljuju, sledi nam ipak i natprosečno topao kraj meseca, kada se očekuju temperature od oko 20 stepeni.

A najtopliji dan od početka merenja temperature vazduha u Beogradu zabeležen je nešto skorije, 24. jula 2007. godine, kada je izmereno čak 43 stepena na Celzijusovoj skali, a najtopliji oktobar u prestonici bio je onaj 1907. godine, kada je zabeleženo samo dva dana sa ispod 20 stepeni.

Ono čime ćemo svakako obradovati naše sugrađane jeste da nas od ponedeljka očekuje postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i porast temperature.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading