DANAS POČINJE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Na raspolaganju 100.000 doza Torlakove vakcine
Alo

Jovanovićeva je istakla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog griipa instituta "Torlak", ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.vić Batut".

Jovanovićeva je rekla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog griipa instituta "Torlak", ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.

"Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida", naglašava dr Verica Jovanović.

Prema njenim rečima najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

"Osobe koje se još nisu vakcinisale protiv kovida to mogu uraditi a osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu", poručuje direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Dodaje da laboratorijski virus gripa nije potvrđen u Srbiji.

"U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni ali po preporuci SZO koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B", objasnila je dr Jovanović.

Komentari (0)

Loading