KORONA ODLOŽILA PROSLAVU Poseta Patrijarha i proslava 100 godina SPC u SAD neće biti još održana
Youtube/Printscreen

Obeležavanje velikog jubileja 100 godina osnivanja Eparhije američko kanadske, prve eparhije Srpske pravoslavne crkve na američkom kontinentu, zakazane za 16. oktobar, kome su u Čikagu trebalo da prisustvuju i patrijarh Porfirije i članovi Sinoda, odloženo je.

“Patrijarh srpski Porfirije kao i počasni članovi Sinoda SPC odložili su posetu SPC u Severnoj i Južnoj Americi zbog zaoštravanja situacije sa kovidom u Srbiji, kao i na američkom kontinentu i saveta beogradskih lekara”, naveli su u Eparhiji novogračaničko-srednjezapadnoameričkoj i naglasili da o tome sa žaljenjem obaveštavaju sve svoje članove.


Planirano obeležavanje 100 godina Srpske pravoslavne eparhije u SAD i Kanadi biće odloženo za neko buduće vreme, kada će njegova svetost moći da vodi svečanosti, naveli su u Eparhiji sa sedištem u Čikagu.

Patrijarh je, prema ranijim najavama trebalo da doputuje u Čikago 12. oktobra u zavetnu posetu koja, kako je rečeno Tanugu u Eparhiji, izražava jedinstvo SPC u matici i rasejanju.

Američko-kanadska eparhija osnovana je u septembru 1921. godine, a za prvog administratora eparhije koja je obuhvatala sve srpske parohije i opštine u SAD i Kanadi, postavljen je Episkop Nikolaj Velimirović.

Prema rečima ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Ðurića osnivanje prve eparhije SPC na američkom kontinentu - Eparhije američko-kanadske, sa sedištem u Čikagu i postavljanje Vladike Nikolaja, srpskog svetitelja i neumrlog intelektualnog diva SPC za prvog administratora, predstavlja kamen međaš razvoja autohtone srpske zajednice u SAD.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading