NOVINE U ŠKOLSTVU! Đaci dobijaju "jedinstveni obrazovni broj"- evo šta on označava?
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Đaci u pojedinim školama i deca u vrtićima dobili su Jedinstven obrazovni broj (JOB) koji će ih pratiti tokom školovanja. Ostalim učenicima i studentima, koji su trenutno u vaspitno-obrazovnom sistemu, sukcesivno će stizati brojevi tokom školske godine.

JOB će ubuduće dobijati deca na početku školovanja, odnosno oni koji prvi put ulaze u sistem, a to znači sa polaskom u vrtić.

Međutim, pitanje je šta znači Jedinstven obrazovni broj koji se sastoji od 16 karaktera – kombinacija brojeva i slova? Nadležni kažu da će uvođenje JOB-a značiti obrazovnom sistemu, učenicima, ali i njihovim roditeljima.

Jedinstven obrazovni broj pojednostaviće procedure upisa u škole i na fakultete. Neće biti potrebno dostavljanje brojne dokumentacije prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da će JOB koristiti da se u Jedinstveni informacioni sistem u prosveti (JISP) beleže svi podaci o učeniku - ostvareni uspeh, nivo obrazovanja, šifre kvalifikacija, jezik na kojem su završeni prethodni nivoi školovanja, izborni programi, rad po individualnom obrazovnom planu, ocene, položeni ispiti, pohvale i nagrade, izostanci, vladanje, izdate javne isprave.

Koliko se novca ulaže po učeniku

Za obrazobni sistem, JOB će puno značiti u izradi zvanične statistike - o uspehu učenika po nivoima obrazovanja, razredima, strukturi učenika po polu, koliko učenika uči koji strani jezik, koliko đaka nastavlja obrazovanje posle osnovne i srednje škole, ili kakva je zapošljivost nakon srednjoškolskog obrazovanja.

NOVINE U ŠKOLSTVU! Đaci dobijaju

Shutterstock/Halfpoint

 

 

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta  Radivoje Stojković kaže da će se pomoću JOB-a pratiti školovanje učenika, ali i napredovanje u karijeri, da će u svakom momentu moći da se sagleda koliko se novca ulaže po učeniku, ali i da se meri postignuće đaka.

- Prati se tok kompletnog školovanja. To će omogućiti da se sagleda koliko košta školovanje po učeniku. Na dnevnom nivou može da se prati. I sada su to mogli da prate, ali je uvek bilo odstupanja. Ta ekonomska efikasnost je značajna. Na ovaj način će se pratiti i postignuće učenika - rekao je Stojković.

Ističe da uvek ima onih koji su za i protiv toga. 

Najveće kritike mogle su se čuti da to otvara mogućnost za zloupotrebu ličnih podataka.

Ne postoji mogućnost zloupotrebe

U Ministarstvu prosvete kažu da neće biti mogućnosti za zloupotrebu ličnih podataka, jer će se u informacionom sistemu svaki učenik voditi samo sa svojim jedinstvenim obrazovnim brojem, dok svi ostali lični podaci ostaju na nivou ustanove.

- JOB i podaci o učenicima se koriste isključivo za praćenje sistema i niko, osim roditelja i škole, neće imati uvid u bilo koji pojedinačni podatak učenika - navode u Ministarstvu prosvete.

Naglašavaju da je ovlašćeno lice ustanove dužno da JOB lično dostavi detetu i učeniku preko roditelja, odnosno staratelja u zatvorenoj koverti, zajedno sa podacima za lični pristup registru i o tome vodi evidenciju.

Jedinstven informacioni sistem u prosveti 

Prošlo je skoro dvadeset godina od kada su prvi put u javnosti govorilo o planovima za uvođenje Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti. U jednom periodu je na kratko počela sa radom jedna verzija sistema. 

U Ministarstvu prosvete tvrde da će sada u okviru Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti, koji se uspostavlja, na jednom mestu postojati kompletna baza obrazovnog sistema u Srbiji - svih osnovnih i srednjih škola, akreditovanih visokoškolskih ustanova privatnih i državnih, akreditovanih studijskih programa, zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima.

U okviru JISP-a vodiće se i registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama. To će doprineti boljem kvalitetu studijskih programa, jer će se tačno znati koji profesor radi na kom fakultetu. Do sada se dešavalo da jedan profesor radi na više fakulteta, odnosno da zahvaljujući njihovim referencama studijski programi dobiju akreditaciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading