SRPSKI PASOŠ MEĐU PRVIH 50! Evo koliko je jaka naša putna isprava
Foto: Alo.rs

Henli Pasport Indeks, zasnovan na ekskluzivnim podacima Međunarodne asocijacije vazdušnog transporta (IATA), redovno prati svetske pasoše koji su najprikladniji za putovanja od 2006. godine, a po njihovom izveštaju, srpski pasoš se sada nalazi na goroj poziciji u odnosu na poslednja merenja.

Srpski pasoš nalazi se na 39. mestu, sa skorom od 135, i dalje prateći trend pada na ovom indeksu. To znači da nosioci srpskog pasoša mogu da uđu u 135 zemalja bez vize. U julu srpski pasoš zauzeo je 38. mesto, dok je u aprilu držao 36. mesto.

Globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći, kaže se u najnovijem izveštaju londonske firme za savete o državljanstvu i boravištu "Henli end Partners". Kaže se da su sve veće prepreke za putovanja koje su uvedene u poslednjih 18 meseci pandemije kovida rezultirale najvećim globalnim jazom u mobilnosti u 16-godišnjoj istoriji indeksa.

Koliko je jak srpski pasoš? Indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja, a kako navode, vlasnici pasoša na vrhu njegove rang liste, Japan i Singapur, mogu teoretski da putuju bez viza na 192 destinacije. To je 166 destinacija više od avganistanskih državljana, koji se nalaze na dnu indeksa 199 pasoša i mogu pristupiti samo 26 zemalja bez prethodnog zahteva za vizu.

Evropa dominira

Rang lista ostaje praktično nepromenjena u prvih deset mesta dok ulazimo u poslednji kvartal 2021. Južna Koreja je izjednačena sa Nemačkom na drugom mestu (sa ocenom 190), a Finska, Italija, Luksemburg, Španija zajedno su na trećem mestu. (sa ocenom 189). Zemlje EU kao i obično dominiraju na vrhu liste, na četvrtom mestu su Austrija i Danska, a na petom Francuska, Irska, Holandija, Portugal, Švedska.

Novi Zeland, koji je ove nedelje objavio da se odmiče od svoje strategije eliminacije kovida 19 u korist sistema sertifikata za vakcinu, nalazi se na šestom mestu pored Belgije i Švajcarske. Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su zajedno držale prvo mesto 2014. godine, sada su skromnije postavljene na rang listi. Oni su na 7. mestu, pored Češke, Grčke, Malte i Norveške, sa bezviznim pristupom do 185 odredišta.

Australija i Kanada su na osmom mestu, Mađarska je deveta, a Litvanija, Poljska i Slovačka zajedno su se probile na 10. mesto sa skorom 182.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading