RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE Očekuju se olujni udari, meteorolog Todorović otkrio prognozu za naredna 2 meseca
Alo/ Ilustracija

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je upozorenje na vremenske prilike u naredna tri dana.

Kako se navodi u saopštenju RHMZ-a, udari vetra će dostizati brzinu od 28 metara u sekundi, odnosno više od 100 km na sat.

Upozorenje se odnosi na košavsko područje, a najjači udari očekuju se na jugu Banata.

Tokom ove večeri na pomenutoj teritoriji očekuju se olujni udari vetra, povremeno sa brzinom većom od 20 metara u sekundi, većom od 72 km na sat.

Prognoza Nedeljka Todorovića

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu. Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena. Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

Tanjug

 

- Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta - kazao je Todorović.

Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede pad temperature.

- Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra - naglasio je Todorović.

Ako se ravnamo, kaže, po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

- Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu - zaključio je meteorolog Todorović.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading