ZAJEDNO SMO JAČE! Regionalna udruženja obolelih od karcinoma dojke potpisala memorandum o saradnji
Alo

Rak dojke je izlečiv ukoliko se reaguje na vreme, ističe Vesna, koja se s kancerom dojke susrela kada je imala 39 godina. Zbog bolesti je izgubila posao, ali je u sebi pronašla snagu da pobedi i ujedini se s drugim ženama koje prolaze kroz isti pakao.

- Rekli su mi bori se, ali mi nisu rekli kako. Najteže mi je bilo što nisam imala prave informacije. Svaka žena ima pravo da zna šta sve može da uradi za sebe, kakva je to bolest, na koji način se leči, koje su savremene metode, kome da se obrati, da zna da nije sama u toj svojoj borbi - ističe Vesna, i dodaje da ne treba informacije o lečenju i bolesti tražiti preko interneta, od prijateljica ili poznanika jer to može biti opasno.

- Zajedno s institucijama treba da napravimo program gde će pacijent biti u centru zdravstvenog sistema, gde će mu biti dostupno lečenje inovativnim, modernim terapijama kao što je to u regionu - kaže Vesna, i napominje da je Srbija na drugom mestu po smrtnosti od raka dojke u Evropi i da je krajnje vreme da i oni pacijenti koji prolaze kroz sistem i znaju mu slabe tačke zajedno sa državom i udruženjima obolelih u regionu doprinesu tome da se stopa smrtnosti smanji.

ZAJEDNO SMO JAČE! Regionalna udruženja obolelih od karcinoma dojke potpisala memorandum o saradnji

Alo

 

Ženski centar „Milica“ ovog oktobra u više od 30 gradova u četiri zemlje organizuje niz biciklističkih vožnji podrške ženama obolelim od raka dojke i, kako Vesna kaže: „Sami možda vozimo brže, ali zajedno stižemo dalje“.

- Vozimo da naša poruka stigne do svesti svake žene u Srbiji i regionu i do svih onih koji mogu da utiču na promenu statistike - ističe Vesna i dodaje da Ženski centar „Milica“ sedmu godinu zaredom organizuje kampanju posvećenu ženama obolelim od karcinoma dojke „Daj pedalu raku“, uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Regionalna saradnja

Na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji o karcinomu dojke u Beogradu udruženja obolelih od ove podmukle bolesti iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije potpisala su memorandum o saradnji sa ciljem unapređenja položaja pacijenata i njihove uloge u zdravstvenom sistemu. Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“ iz Sbije, dr Vesna Ramljak, predsavnica Udruženja žena za borbu protiv raka dojke „Evropa Donna“ iz Hrvatske, Ivana Kalođera, predsednica Udruženja „Nismo same“ iz Hrvatske, i Biba Dodeva, predsednica Udruženja „Borka“ iz Severne Makedonije, i same su prošle bitku sa karcinomom dojke.

„Prvo zanemiš, ne možeš da veruješ, a onda... Onda se boriš - s bolešću, sa samim sobom, sa finansijskim problemima“, pričaju ove hrabre žene koje su se udružile da bi smanjile broj onih koji umiru od raka dojke i da bi svakoj oboleloj osobi putem zajedničke platforme postale dostupne prave informacije o bolesti i lečenju u celom regionu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading