STEVAN BAKIĆ PRISUSTVOVAO TRADICIONALNOM DRUŽENJU DALMATINACA: Država Srbija nikada nije posvećivala pažnju svim srpskim krajevima kao što to čini danas
Strahinja Babović

„Vaša aktivnost na afirmaciji istorije i bogate srpske tradicije vašeg rodnog kraja zaista je dragocena. Kroz vaš rad se svi građani upoznaju sa lepotom tog predanja i vrednostima koje ono čuva“, kazao je Bakić.

Sijaju iz Dalmacije srpske svetinje, manastiri Krupa, Krka i Dragović, istakao je gradonačelnik Bakić, i dodao da je veza antičke i pravoslavne kulture obležila taj prostor, kao što ga je obeležila i vekovna borba vaših predaka da opstanu kao pravoslavni Srbi, pod vlašću mnogih osvajača i zavojevača.

„Neraskidiva je spona ovog našeg severnog prostora, sa našim jugom i Dalmacijom. Možda je najbolje oličena u prosvetiteljskom radu velikog Dositeja Obradovića i njegovom boravku u Kninu i Zadru. U novije vreme tu je, svakako, i naš dragi vladika bački Irinej, koji nam je kao narodu darovan iz ponosnog Stanišića, čije kulturno-umetničko društvo ćemo videti i čuti večeras“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Uz konstataciju da je mnogo toga čime mogu da se ponose, a nažalost, kako je rekao, i mnogo toga za čime ima da se žali u stradalnom zavičaju, Bakić je podvukao da „ono što nas hrabri i bodri jeste da država Srbija nikada nije tako posvećivala pažnju svim srpskim krajevima kao što to čini danas, u vreme predsednika Aleksandra Vučića".

„Dirljivo je bilo gledati malog Bojana Berića, kako u julu ove godine, na Letnjem kampu za srpsku decu regiona, uručuje predsedniku maketu manastira Lazarice sa Dalmatinskog Kosova. U njegovom kraju, kaže, ima 391 srpsko dete. Za tu decu se bori predsednik Vučić i naša Srbija. Za opstanak i jedinstvo. Vi tome dajete veliki doprinos na kojem vam česitam i želim da znate da ćete uvek imati podršku Grada Subotice“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima su se obratili i predsednica Upravnog odbora Zavičajnog udruženja „Dalmacija“, Tatjana Mandić, i naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i politički analitičar, dr Milan Gulić.

U prigodnom kulturno-umetničkom program nastupila je muška i ženska izvorna pevačka grupa Srpskog kulturno-umetničkog društva „Izvor“ iz Stanišića sa pesmama iz krševite Bukovice i Ravnih Kotara, pisac i pesnikinja Sofija Gerdijan, iz Subotice, i mladi pevač Stefan Banić Dalmatinac, takođe iz Subotice, koji je otpevao pesmu „Tamo daleko“.

Druženju Dalmatinaca i njihovih prijatelja prisustvovali su i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutalo, članovi Gradskog veća Grada Subotice, Srđan Samardžić i Milanka Kostić, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, i direktor AD „Tržnica“, Branislav Joka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading