ZA TEGLU MEDA I DO 2.000 DINARA Dva trika da za taj novac ne kupite lažnjak
Printscreen

Isti razlog verovatno je doveo do ozbiljnijeg problema - inspekcijska kontrola pokazala je da je 40 odsto meda u trgovinama falsifikat, tačnije šećerni sirup, te da meda gotovo da nema ni u tragovima.

"Veštački med nastaje dodavanjem šećera, vode, raznih enzima, kiselina... To se kuva i tako se pravi veštački med", kaže za Televiziju Prva pčelar Radosav Veljović.

Govoreći o bagremovom medu koji i sam proizvodi, rezultati su ove godine bili abnormno mali.

"Ali šta ćemo? Čovek je poremetio prirodu, ne poštuje njene zakone...", napominje on.

ZA TEGLU MEDA I DO 2.000 DINARA Dva trika da za taj novac ne kupite lažnjak

Foto: Shutterstock

 

 

Veštački med

Objasnio je i kako razlikovati prirodni od veštačkog proizvoda.

"Postoji nekoliko varijanti koje nisu 100 posto sigurne, jer su tehnologija i tehnika toliko daleko otišle da veštački med ima sve parametre kao prirodni. Tek se na hemijskoj analizi dokazuje šta je u pitanju. Ipak, jedan od načina je sledeći: otvorite teglu s medom, uzmite jednu kašičicu, stavite je u med i podignite uvis. Vidite tanku nit koja se stvara dole? Ta nit ne sme da se kida, ona konstantno mora da ide dole. Drugi način je da okrenete teglu meda - tu mora da se formira onda jedna kugla koja ide polako gore", pojašnjava Veljović.

Na pitanje da li će med zaista, kao što se spekuliše, koštati 2.000 dinara, on kaže da najverovatnije hoće.

"Srbija ima najkvalitetniji med u Evropi i otkupna cena za nas proizvođače je 7,1 evro. Na tu cenu mora da se doda jedan evro po kilogramu za transportne troškove, troškove nabavke, vraćanja, odlaska, ambalaže... Onda na to dodajte i marže, analize... Na kraju pčelari najmanje zarade", zaključuje on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading