POSLODAVCI ZAKIDAJU PLATE Mnogi ne isplaćuju punu zaradu na bolovanju zbog kovida
EPA Ida Guldbaek Arentsen

Oni pritom ne krše zakon, ali su ostali gluvi na uputstvo Vlade poslodavcima da promene svoja akta, kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada. U javnom sektoru situacija je potpuno drugačija i zaposlenima se isplaćuje pun iznos plate, bez obzira na dužinu bolovanja.

Broj zaraženih je iz dana u dan sve veći, a samim tim je i lista radnika na bolovanju sve duža. Zaključak Vlade kojim je regulisana ova preporuka je formalno i dalje na snazi, ali ona ne predstavlja i obavezu za poslodavca.

- Oni koji žele da zaposlenima nadoknađuju 100 odsto naknadu zarade za bolovanje u slučaju da im je dijagnostikovan kovid 19 potrebno je da to propišu opštim aktom kod poslodavca, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom kod poslodavca, ili ugovorom o radu - objašnjava advokat Marko Marković.

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz UPS isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvanično obavezujuća, ali je poslodavcu data ta mogućnost.

- To najviše zavisi to i od odnosa poslodavca i zaposlenog i kulture ponašanja u konkretnoj firmi - kaže on.

Za sindikalce je činjenica da privatni sektor ne mora da poštuje preporuku Vlade za razliku od državnog jedna vrsta diskriminacije.

- Država bi trebalo da sagledava sve zaposlene na isti način i da, eventaulno, iz dodatnih sredstava nadomesti tih 35 odsto koje privatnici ne ispaćuju - kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Sa tim je saglasna i Unija poslodavaca iz koje poručuju da se kriza usled korone odrazila na skoro sve oblasti privatnog sektora i da oni nisu u mogućnosti da pokriju sve troškove bolovanja.

- Mnoge delatnosti su u velikim problemima, a vlada i velika neizvesnost u poslovanju, pa je teško naći novac da se plati zaposleni koji je odsustvovao, ali i njegova zamena - kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

OPTEREĆENI CELIM IZNOSOM

Za privatne poslodavce je veliko finansijsko opterećenje da isplati cele plate za radnika koji je na odsustvu jer je neophodno da se izdvoji i pun iznos za njegovu zamenu za isti period.

- Bez proizvodnje, nema ni profita, tako da poslodavci često nisu u mogućnosti da isplate taj novac - kažu u UPS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading