JOŠ SUTRA LETO, STIŽE PROMENA VREMENA Detaljna prognoza za kraj septembra i početak oktobra
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

U Srbiji će i sutra biti veoma toplo i do 30 stepeni, ali uz promenu vremenu sa padavinama, pokazuje najnovija vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića.

Pravo osveženje stiže sredinom sledeće sedmice kada će biti osetno svežije i kišovito, uz jaku košavu.

A šta nas očekuje do kraja septembra i tokom prve dekade oktobra, otkriva meteorolog Đurić. 

Već u toku večeri i noći na severu i severozapadu Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i to će biti uvod u promenu vremena od sutra.

Tako će nebo nad Srbijom u ponedeljak biti uz znatno više oblačnosti, a već od jutra na severu će biti uslova za kišu ili pljuskove sa grmljavinom.

Jutarnje temperature biće međutim znatno više na severu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu do 18°C, dok će na jugu i jugoistoku Srbije jutro zbog vedrijeg vremena biti i dalje hladno, uz temperature oko 7°C.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 26 do 30, u Beogradu do 30°C.

Sredinom dana i posle podne u zapadnim, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osetniji pad temperarure, a južni i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni.

Inače, tokom ponedeljka se usled prisustva čestica pustinjskog peska iz Sahare, koje su prethodno do nas stigle južnim strujanjem sa severa Afrike, očekuje "prljava" kiša, pa se preporučuje da ne perete svoja vozila.

U Srbiji u utorak oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C, u Beogradu do 21°C.

 

Sreda će na severu i istoku Srbije proteći u znaku suvog i promenljivo oblačnog vremena, dok će kišonosi oblaci donositi padavine južnim i zapadnim predelima Srbije. U četvrtak će kišovito biti u većem delu Srbije.

 

Pojačanje košave se oćekuje u utorak krajem dana, pa će u sredu i u četvrtak u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Vojvodina, Beograd, Šumadija) duvati umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Košava će doneti i nešto svežiji vazduh sa istoka, a zbog njenog jakog intenziteta, subjektivni osećaj biće i da je hladnije.

Maksimalna temperatura od srede do petka od 17 do 23°C, u Beogradu od 18 do 20°C.

Prosečna maksimalna temperatura vazduha za poslednje dane septembra je od 20 do 24°C, pa možemo da zaključimo da će maksimalne temperature još u ponedeljak biti iznad prosečnih vrednosti, potom će u utorak opasti na normalne, a tokom srede i četvrtka očekuju se temperature i za koji stepen ispod prosečnih, napominje Đurić.

U petak će biti suvo vreme a za naredni vikend prijatno iznenađenje - pretežno sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko prosečnih vrednosti za početak oktobra i to uglavnom od 19 do 23°C.

Inače, tokom prvih dana oktobra, iznad severnog Atlantika biće razvijen veoma snažan ciklon, tako da se prema trenutnim prognozama tokom prvih 7 do 10 dana oktobra očekuje umereno toplo i toplo, uz temperature preko 20°C, a oko petog oktobra bilo bi najtoplije sa vrednostima i preko 25°C.

Dakle, prema trenutnim prognozama, poslednji dani septembra biće obeleženi promenljivim i svežijim vremenom, a prva dekada oktobra suvim, stabilnim i toplim vremenom, zaključuje Đurić. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading