Saobraćajna policija
Foto: Alo/Alo!/M. Š.

"Danas 62 odsto roditelja koristi sedište za dete, što je skoro duplo više nego 2013. godine, ali još nedovoljno. Agencija za bezbednost saobraćaja je po prvi put ove godine u saradnji sa Upravom saobraćajne policije organizovala obuke saobraćajnih policajaca jer je njihova uloga na terenu veoma značajna, ne samo da kažnjavaju, već i da prepoznaju kad roditelji nisu pravilno montirali sedište, postavili ili vezali dete", naveo je Pešić.

Kako objašnjava, da bi se ceo sistem bezbednosti zaokružio u planu su i obuke zdravstvenih radnika koji rade na otpustu beba iz porodilišta, kako bi došli do toga da beba ne može otići kući ako nema obezbeđen bezbedan prevoz u auto sedištu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je da su u prvih sedam meseci u Novom Sadu napisane samo tri kazne zbog nebezbednog prevoza dece u automobilima dok je posle obuke saobraćajnih policajaca na terenu kažnjeno čak 50 vozača.

"Želimo da spojimo prevenciju i represiju. Takođe, kroz obuke ističemo i značaj vezivanja sigurnosnog pojasa. Kada bi svi u Srbiji koristili pojas na prednjem i zadnjem sedištu oko 100 ljudi bi godišnje manje stradalo.

Trenutno, pojas na prednjem sedištu koristi 85 odsto a na zadnjem sedištu 21 odsto putnika u automobilu. Prošle godine poginulo je 493 osoba u saobraćaju u Srbiji od kojih 40 odsto nije bilo vezano", naglasio je Arsov.


Obuka saobraćajnu policije do sada je održana u 23 policijske uprave. Obuku je do sada prošlo 1400 policajaca, a u narednom periodu održaće se u još preostale četri policijske uprave.

Agencija za bezbednost saobraćaja u cilju bezbednijeg prevoza dece u poslednje tri godine podelila je lokalnim samoupravama

10.000 bezbednosnih sedišta, a 30 odsto od naplaćenih kazni vraća se gradovima i opštinama u cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading