SODOMA I GOMORA U SRPSKIM ŠKOLAMA Devojčice tverkuju pred kamerama, pedofili likuju, a roditelji nemaju pojma šta se dešava
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Naime, tri devojčice od desetak godina, na svoje Тik tok naloge izbacile su snimak, na koјem se vidi kako one eksplicitno igraju uz neprimerene stihove turbo folk pesme. Kao da to nije i previše, jedna od devojčica pred kraj snimka prilazi kameri i grubo pita: „I? Je l vam dovoljno?“.

Ovaj snimak komentarisali su mnogi roditelji, ali i drugi odrasli.

„Takva nam je muzika, takvi su nam filmovi i serije. Ova deca su samo sunđeri koji upijaju sve. Da nema publike za ovakav sadržaj, on ne bi ni postojao. Zato je ovde problem narod“,  glasi jedan od komentara ispod ovog snimka.

Nažalost, ovo nije jedini primer nedoličnog ponašanja naše dece, a dok dečaci u neprimerenim snimcima najčešće pokazuju neki vid nasilja, devojčice igraju, skidaju se i snimaju drugi eksplicitni sadržaj.

Kako za Alo! kaže psiholog Milica Milkić, iako ovde prvi pogled pada na decu, ona su samo žrtve. Odgovornost za ovakvo ponašanje je na roditeljima.

- Roditelji su ti koji moraju da uče, vaspitavaju decu. Oni su ti koji moraju da im objasne kakvo je ponašanje, kakva muzika, kakva igra u redu, a kakva nije. Ali ne samo da im kažu da to nije dobro, već i da im objasne kakve su posledice jer oni to ne znaju. Oni su samo deca kojoj to u tom uzrastu deluje zanimljivo - kaže Milkićeva za Alo!

Roditelji, kaže, uglavnom kažu da nemaju vremena, što je istina.

- Problem je u tome što i ono vreme koje imaju ne troše kako treba. Kada ne mogu da se igraju sa detetom, daju mu telefon, koje ono koristi nekontrolisano, prepušteno je samo sebi i prihvata uzore koji mu se nameću. Odgovornost roditelja je da isprate ponašanje deteta jer su mu oni dali taj telefon - objašnjava naša sagovornica.

Mama papučom rešila tverkovanje

Dve mlade devojke tverkovale su pred kamerom, izvodeći izazovni ples dok im je mama prostirala veš. Međutim, malo su se preračunale, pa je gospođa ranije završila sa kućnim obavezama i uputila se pravo u njihovu sobu. Kada je videla šta joj ćerke rade, dohvatila je papuču u ruke i počela da ih prevaspitava.

Dodatni problem stvara to što roditelji ne prate svoju decu na mrežama.

- Većina roditelja nema, na primer, Tik tok, koji je sada najpopularniji među mladima školskog uzrasta. A morali bi da ih imaju, da prate decu, da vide šta rade, šta ih interesuje i koji sadržaj dele. Kada vide nešto neprimereno, trebalo bi da reaguju. Ovako, deca su prepuštena sama sebi i tome što gledaju - dodaje.

Nekada je najveća bruka bila da se u školi pročuje za grešku deteta, a danas se, po svemu sudeći, škola i ne pita mnogo.

- Danas su malo drugačija pravila, pa škola ne sme da se meša toliko koliko je mogla ranije. Ipak, i dalje ima prostora da se priča i o takvim stvarima. Posebno kada je u pitanju građansko vaspitanje. Tu je moguće pričati o raznim temama, a ovakve su veoma poželjne. Tu ne samo da bi mogli, već bi i morali nastavnici građanskog da pokrenu ovakve teme - zaključuje Milkićeva.

Netfliks popio tužbu

Tverkovanje je bilo i jedan od razloga tužbe koju je dobila čuvena kompanija Netfliks, nakon što su objavili trejler za francuski film „Cuties“. U njemu su, prenose mediji, devojčice prikazane seksistički kako plešu u oskudnim kompletićima i tverkuju pred kamerom. Neki tvrde da je u pitanju upravo seksualizovanje dece, drugi kažu da je film samo komentar te pojave.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading