AKO VAS UJEDE PAS ILI UPADNETE U ŠAHT SLEDI ODŠTETA Evo kakva je procedura
Printscreen

Da naplate povrede koje zadobiju usled upada u šaht ili rupu u prestonici Beograđani mogu na dva načina - putem sudskog procesa, ako tuže Grad, ili podnošenjem zahteva Komisiji za naknadu štete pri gradskim preduzećima.

Kako parnice zbog tužbi upućenih Gradu mogu da traju i po nekoliko godina i da stanovnike glavnog grada koštaju mnogo, većina građana se ipak odlučuje da ozlede "nadoknadi" znatno brže, preko komisija koje imaju ugovore sa osiguravajućim kućama. Tako građani od pojedinih povreda mogu da "zarade" i do 250.000 dinara.

Kako su za "Novosti" rekli u Gradskom pravobranilaštvu, od početka godine podneto je 29 tužbi, od kojih je 14 zbog pada u šaht, a 15 u rupu, ali i da nijedan od tih procesa nije okončan zato što parnični postupak traje nekoliko godina do pravosnažnog okončanja.

- S tim u vezi ističemo da su javna preduzeća koja je osnovao Grad Beograd oformila komisije za procenu štete da se po podnetim zahtevima brže odluči u odnosu na sudske parnice, kao i da sudski postupak iziskuje troškove veštačenja, sudskih taksa i troškove advokata - navode u pravobranilaštvu.

A da se građani ipak češće odlučuju da povrede "naplate" preko Komisija za naknadu štete u gradskim preduzećima, pokazuje podatak iz JP "Putevi Beograda" na čiju adresu je od početka 2021. do sredine septembra stiglo ukupno 117 zahteva.

Razlog za pad može biti i loš kvalitet saobraćajnice

- Od 117 zahteva za naknadu štete (materijalne i nematerijalne), Komisija je usvojila 66 i odbila 44 mišljenja, dok je sedam u obradi - navode za "Novosti" u ovom preduzeću. - Naknadu nematerijalne štete mogu da ostvare pojedinci koji štetu pretrpe usled nezgoda na javnim putevima koji su u sistemu JP "Putevi Beograda". Za nematerijalne štete do sada je tokom 2021. podneto 38 zahteva od čega je Komisija usvojila 14, a 20 odbila, dok je četiri u obradi.

Iz "Puteva Beograda" podvlače da nakadu ne isplaćuje ovo preduzeće već osiguravač, kao i da se u prethodnom periodu građani ovim putem najčešće mogli da iskeširaju od 50.000 do 250.000 dinara, dok se za lake povrede (bez preloma) naknada kretala od 100.000 do 120.000 dinara.

AKO VAS UJEDE PAS ILI UPADNETE U ŠAHT SLEDI ODŠTETA Evo kakva je procedura

Foto: RINA

 

 

S druge strane, znatno manje zahteva stiglo je na adresu JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" - 14. Kako su za naš list rekli u BVK do sada je naknada isplaćena po tri zahteva, dok je 11 odbijeno, jer su građani povređeni upadom u šaht koji ne održava ovo preduzeće.

- Kada je zahtev osnovan, visina štete zavisi od više okolnosti, a pre svega da li je reč o materijalnoj ili nematerijalnoj šteti, ili obe - kažu u BVK. - O visini naknade koja se isplaćuje odlučuje kompanija "Dunav osiguranje a.d.o." sa kojom BVK ima zaključen ugovor o osiguranju iz delatnosti. Ukoliko podnosilac zahteva nije zadovoljan odobrenim iznosom, može da podnese prigovor komisiji za prigovore kompanije "Dunav osiguranje a.d.o.".

Najviše tužbi zbog ujeda pasa 

Tužbe koje stanovnici prestonice najčešće upućuju na račun Grada Beograda u najvećem broju su, ipak, zbog ujeda nevlasničkih pasa.

Više od 316 tužbi pristiglo je tokom prošle godine na adresu gradske uprave. I u ovom slučaju Grad je osnovao Komisiju za naknadu štete usled ujeda nevlasničkih pasa koja se, kako su nam ranije rekli nadležni, sastaje jednom nedeljno, a u toku dana odlučuje o 40 zahteva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Paja

17.09.2021 13:15

Zadjite po selu i kontrolisite koliko ko ima pasa a svi su ni cipovani ni protiv besnila svak baci u susedno selo pa gledaj .. kazna i to debelo da se seti jer i oni su ziva bica ..