TOTALNI OBRT! Letu je došao kraj! Sledi preokret - i to sa snegom?
Foto: Shutterstock/ Nebojsa Markovic

Profesor geografije Marko Čubrilo, objavio je juče predikciju za dane koji su pred nama. Naime, posle današnjeg sunčanog dana, pred nama su pravi jesenji, koji će se, po svemu sudeći, zadržati do kraja septembra.

"Još danas će nad našim delom Evrope vladati pozno leto uz pretežno sunčano i vrlo toplo vreme sa maksimumima koji će se kretati od +25", istakao je Čubrilo i dodao da će "Sutra tokom dana ka nama pristizati sve veća količina vlažnog vazduha te će već od prepodneva na jugozapadu i zapadu regiona doći do naoblačenja, koja će se tokom dana postepeno proširiti na središnje i severozapadne predele, ponegde donoseći kišu ili prolazan pljusak, posebno severnom Jadranu i zapadu regiona krajem dana".

Nad ostalim predelima biće pretežno sunčano vreme, a očekuje se i umeren do pojačan, jugozapadni vetar. Zbog više oblaka na zapadu će biti oko +22 stepena Celzijusa, dok će na jugoistoku i dalje biti oko +28 stepeni Celzijusa.

"U petak već ujutro na zapadu pogoršanje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom uz zahlađenje. U toku dana hladan front će se premestiti preko većeg dela regiona donoseći prolaznu kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, prolazno jak severozapadni vetar i osetnije osveženje. Samo bi se na južnom Jadranu i jugoistoku Srbije do večernjih časova trebalo zadržati suvo, a zatim i tamo sledi pogoršanje. Dnevni maksimum od oko +16 na zapadu do oko +27 na jugoistoku, posle podne svugde hladnije", napisao je Čubrilo. Što se tiče vikenda koji je pred nama, očekuju nas prosečne temperature za ovo doba godine. Pogoršanje vremena dolazi već u nedelju uveče.

"Od subote se računa na razvijanje jakog anticiklona u širem području Skandinavije i zapadne Rusije. Po istočnoj periferiji tog anticiklona počeće spuštanje sve hladnijeg vazduha iz središnje Rusije, tako da će u subotu nad središnjim i južnim predelima biti oblačno uz kišu i pljuskove, dok će nad ostalim biti uglavnom suvo. Dnevni maksimum od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okvirima proseka.

Novo pogoršanje se simulira već u nedelju pre podne nad zapadnim, a do nedelje uveče i nad ostalim predelima. Ponovo će biti kiše, a ponegde i to uglavnom na jugu i grmljavinskih pljuskova. Vetar posle podne i uveče u okretanju na severni. U nedelju dnevni maksimum od samo oko +14 na severozapadu Hrvatske do oko +25 na istoku Srbije", naveo je profesor.

Kiša i hladno vreme biće deo naše svakodnevice tokom naredne nedelje, a možda će se pojaviti i prvi sneg.

Početkom nedelje pretežno oblačno i još malo hladnije uz kišu ponegde i umeren severni vetar, duž Jadrana bura. Dnevni maksimum od +13 do +20 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka.

Sredinom sledeće nedelje prolazna stabilizacija uz vrlo hladna jutra i dnevni maksimum od +15 do +21 stepen Celzijusa, dok je od 23. septembra moguće novo pogoršanje i dalje zahlađenje koje bi maksimume oborilo znatno ispod proseka, možda i ispod +10 stepeni Celzijusa i ukoliko bi se signal za ovako jako zahlađenje i održao tada bi na višim planinama moglo biti i prvog jesenjeg snega.

Kako je taj datum još jako udaljen promena će biti i tek za 3-4 dana će biti sigurnije kako će se vreme razvijati oko 23. 9. ali kluster ECMWF-a sve do kraja meseca ima signal za hladno, severno, strujanje uz povremene padavine, prenose "Novosti".

 

 

Komentari (0)

Loading