RUŽIĆ: U ovom trenutku nije moguće održavati nastavu u svim školama na tradicionalan način
Alo

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je jutros da u ovom trenutku nije moguće održavatvi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način zbog aktuelne epidemiološke situacije.

- Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model. Za sada se nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu imamo nekoliko modela. Uveli smo tzv. semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaraženih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava on-lajn, ali ne i škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija - objasnio je Ružić za TV Prva.

On je podsetio da je vlada pre 15-ak dana došla do određenih zaključaka koji će omoguciti da se i ovaj model inovira i da bude još realističniji i efikasniji i predočio da je kriterijum za uvođenje on-lajn nastave da je 10 odsto učenika u odeljenju pozitivno na koronu.

- Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje - rekao je Ružić.

On je naglasio da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka i potvrdio da će se obrazovni sistem pridržavati tih preporuka, što važi i za nošenje maski, ali i za sve ostale mere koje budu propisane.

Ružić je rekao da đaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.

 

Komentari (1)

Loading
Majj

15.09.2021 11:06

Kako da ne bude sve vise bolesne dece kada su u pojedinim ambulantama spojili kovid sa zdravom decom i pedijatrijom.Odvedes bebu na vakcinu cekas sa kovid pacijentima.Pa normalno da ce se svi zaraziti.Dokle vise ovako miko me zna😥?