CELA SRBIJA POD JEDNOM ZASTAVOM Evo kako će 15. septembra izgledati veličanstvena proslava Dana srpskog jedinstva
EPA-EFE MARKO ĐOKOVIC

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srbija i Republika Srpska obeležavaju u sredu, 15. septembra. Tog dana će cela nacija, od Amerike preko Evrope, pa sve do Australije na prozore i terase da iznese trobojku, a centralna manifestacija održaće se u Beogradu. Kako saznajemo, narod će se u povorkama kretati ka Spomeniku Stefanu Nemanji, gde će se svi ujediniti.

CELA SRBIJA POD JEDNOM ZASTAVOM Evo kako će 15. septembra izgledati veličanstvena proslava Dana srpskog jedinstva

Shutterstock

 

Ideja je da povorke koje će se kretati ka Savskom trgu krenu iz tri pravca: od Hrama Svetog Save, od obeležja Petru Petroviću Njegošu kod Filozofskog fakulteta i od Spomenika vojvodi Vuku na Topličinom vencu. Simbolično, te tri kolone će se spojiti ispred Spomenika velikom županu Stefanu Nemanji.

ORKESTAR GARDE

U svečanom programu učestvovaće Garda Vojske Srbije, kao i Orkestar Garde, a biće izložena i 51 srpska pukovska zastava - simboli srpske pobede i slave, ali i teških stradanja.

Prema najavama, narodu će se na Savskom trgu obratiti predsednik Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije. Pored ovih zvaničnih događaja, ceo srpski narod pozvan je da da svoj doprinos obeležavanju nacionalnog praznika. Svi Srbi tog dana trebalo bi da iznesu zastave na prozore i terase svojih kuća, stanova, preduzeća i tako pokažu svoju ljubav prema otadžbini.

Vučić: Srpstvo je vaskrslo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Tiktok nalogu predajanijeopcija novi videosnimak povodom predstojećeg Dana srpskog jedinstva.

"Srpstvo je vaskrslo!", napisao je predsednik uz snimak Petra Božovića koji govori o poduhvatu heroja sa Solunskog fronta.

Ovakvo proslavljanje nacionalnog praznika trebalo bi da preraste u tradiciju kako među Srbima koji žive u matici tako i među onima rasejanim širom planete.

Baš na ovaj dan Skupština Srbije i parlament RS istovremeno će usvojiti zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

ZAKON O ĆIRILICI

Kao što je Alo! već pisao, zakon koji će biti usvojen 15. septembra nalagaće da su svi državni i lokalni organi, javna preduzeća, škole i fakulteti, kao i ostale javne institucije u obavezi da upotrebljavaju srpski jezik i pismo. Na ćirilici će morati da budu ispisani i nazivi sedišta, delatnosti, računi, fakture, potvrde i druga dokumenta. Za nepoštovanje zakona predviđene su i kazne i do pola miliona dinara.

Kako je rekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, praznik je višestruko značajan:

CELA SRBIJA POD JEDNOM ZASTAVOM Evo kako će 15. septembra izgledati veličanstvena proslava Dana srpskog jedinstva

Shutterstock

 

- Ovo je dan kada kao narod naglašavamo značaj svega onoga što nas spaja, a to su, između ostalog, slavni događaji iz zajedničke istorije, naša kultura, jezik i pismo, trobojka i zajednička opredeljenost za budući napredak.

PRIKAZ NAORUŽANJA I OPREME NA UŠĆU

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u sredu od osam časova organizovaće prikaz naoružanja i vojne opreme na beogradskom Ušću.

Posetioci će biti u prilici da vide više od 130 borbenih i neborbenih sistema, kao i mnogobrojno naoružanje i vojnu opremu. Biće izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije - helikopteri, bespilotne letelice, PVO sistemi, oklopna i borbena vozila, artiljerijskoraketni sistemi i oprema specijalnih jedinica.

Poseban akcenat biće na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema "Nora" i "Oganj", PVO sistema PASARS, borbenih oklopnih vozila "lazar" i "miloš", kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Na štandu Vojne akademije posetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova.

U okviru manifestacije biće prikazana i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

SRPSKI BARJAK NA ITALIJANSKOJ TVRĐAVI

Srpski barjaci neće se vijoriti samo u Srbiji, već i širom sveta. Između ostalog, i na vrhu čuvenog italijanskog gradatvrđave Čitadela, koji ima 7.000-8.000 stanovnika, a svake godine privuče na stotine hiljada turista.

Zahvaljujući prijateljstvu Čačanina Miloljuba Miše Nestorovića (68), koji je decenijama radio u Italiji, sa liderom najjače tamošnje partije Liga Mateom Salvinijem, naša trobojka zavijoriće se na tvrđavi danas, na dan pokrajine Veneto, ali i u sredu, na naš Dan zastave.

U Venetu, pokrajini u kojoj su Venecija, Verona, Padova, na vlasti je neprikosnoveno Salvinijeva partija.

- Delegacija ove pokrajine je često bila gost kod mene u Srbiji, a da ne govorim kako su me domaćinski dočekivali svaki put kada sam išao tamo. Čast mi je da simbolično dignem zastavu - kaže Miša za Alo!.

U regiji Veneto, inače, živi oko 70.000 Srba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading