Novi izvozni zamajac na tržište Evroazijske unije
Alo

Očekuje se izvoz veći od milijardu dolara

Trgovina bez carine sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgizijom daje dodatni vetar u leđa našim proizvođačima sira, vina i voćnih rakija da se pozicioniraju na tom tržištu od 180 miliona potrošača.

Ovo je šansa za rast trgovine, za povećanje broja izvoznika i uključivanje nove robe u razmenu. Značajno je što smo za proizvode, na koje se do sada plaćala carina a to su cigarete, vinjak, sirevi, dobili kvote, što znači da očekujemo da njihov izvoz bude olakšan, objašnjava Jelena Ivanković, viši savetnik u Privrednoj komori Srbije.

Potrošači u EAEU vole srpske jabuke i čarape

U 2020. godini iz zemalja Evroazijske unije uvezli smo robu vrednu milijardu i sedamsto miliona dolara, najviše energente – naftu i gas. Izvozili smo najviše jabuke, ostalo sveže i smrznuto voće i povrće, hulahop-čarape, pumpe, kompresore. Naš izvoz na ta tržišta vredeo je lane 917 miliona dolara, a do kraja godine očekuje se da premaši milijardu dolara.

Šansu za veću spoljnotrgovinsku razmenu sa EAEU sada imamo i u hrani za kućne ljubimce, kao i u voćnim rakijama.

"Pojačano je interesovanje naših firmi kako onih koje već izvoze, tako i onih koje planiraju da se pozicioniraju na tržištu EAEU. Privrednici se raspituju za novine kada je reč o pravilima o poreklu robe, zanima ih da li je njihova roba na režimu slobodne trgovine, da li Sporazum utiče na izvozne carine koje mogu biti uvedene kao zaštitne mere i koje su privremenog karaktera, a imali smo i nekoliko upita u vezi sa započinjanjem zajedničke proizvodnje“, dodaje Ivanković.

U PKS očekuju da će roba iz Srbije na tržište Evroazijske unije ići bez zastoja, bez nekih poteškoća jer je Sporazumom olakšana institucionalna saradnja sa Evroazijskom komisijom posredstvom Zajedničkog komiteta, omogućena je brža komunikacija nadležnih službi, što će ubrzati protok robe.

„PKS je na raspolaganju da privrednicima ponudi sve informacije od značaja za svakodnevno poslovanje, veoma smo aktivni na povezivanju partnera, pa smo u nekoliko proteklih meseci imali u gostima privrednike iz ruskih regiona: Kurska, Rostova, Udmurtije, Krasnodara, Omska, Lenjingrada i Mordovije, a organizujemo i dane dobavljača, kao i sajamske nastupe srpskih firmi“, objašnjava Ivanković.

Visok stepen liberalizacije

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije stupio je na snagu 10. jula 2021. kada je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom. Ovim sporazumom, koji je proširen na Jermeniju i Kirgiziju, zadržan je visok stepen liberalizacije trgovine koji se primenjivao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, uz dodatnu liberalizaciju za izvoz domaćih proizvoda u EAEU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading