BEZ AJVARA I NA JUGU Niške domaćice razmišljaju da li se isplati pravljenje zimnice
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U Nišu domaćice razmišljaju da li im se isplati da prave zimnicu ove godine zbog paprenih cena paradajiza i paprike na pijacama tako da ulice i sokaci još ne mirišu na pečenu papriku.

Osim cena koje su visoke, i rod kasni, pa i priprema zimnice. Nema gužve na pijacama koje su bile uobičajene u septembru. Nema ni mnogo robe, a i kada stigne, pre svega paprika i paradajz, brzo se proda, prenose Niške vesti.

Cena mnogo veća nego prošle godine

"Cena paprike varira. Kod nas je danas akcija 50 dinara kao na leskovačkoj pijaci on lajn, svakog dana imamo neku akciju", kaže jedan prodavac iz Leskovca.

Domaćice već prave kalkulaciju koliko će koštati pravljenje zimnice. Da bi se koliko toliko uštedelo leskovačke pijace posećuju kupci i iz drugih gradova Srbije.

U leskovačkom kraju zbog loših vremenskih prilika rod paradajza je 35 odsto manji. Paprika se u Jablaničkom okrugu gaji na 2.100 hektara od čega je 60 procenata plastenička proizvodnja.

Godišnje se proizvede 70 hiljada tona od čega je trećina takozvana ajvarka. Stevica Marković iz Brestovca jedan od najvećih proizvođača ajvara ističe da je kvalitet paprike ove godine lošiji zbog dugog sušnog perioda.

Ne treba očekivati pad cena povrća

"Ne treba očekivati pad cena povrća. Cene još uvek mogu da skaču, zato što smo imali tokom leta veliku sušu", objašnjava Jelena Stojiljković iz PSSS Leskovac.

Iako je tek početak septembra razloga za čekanje nema, jer paprika, paradajz, papričice ....sigurno u narednom periodu neće biti jeftiniji.

Kada se ovome doda da je cena zejtina kao i  vinskog sirćeta mnogo veća nego prošle godine onda je računica jasna - cena tegle ajvara od 700 grama neće biti manja od 1.000 dinara.

"Definitivno sam odlučila da ću staviti turšiju, kupus i koju teglu ajvara i to je to ove godine jer je sve skupo", poručuje jedna domaćica sa pijace u Kuršumliji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading