Dr Tatjana Radosavljević o posledicama korone i dodatnoj vakcinaciji: Za plućne bolesnike neophodna treća doza
Foto: Printscreen

Nakon godinu i po dana terora koronavirusa, posledice kovid 19 su brojne, stradaju gotovo svi organi, ali oštećenja pluća jedna su od najčešćih tegoba s kojima se pacijenti bore mesecima. Zato je važno da ovi pacijenti prime treću dozu vakcine kako bi se kao osetljiva grupa bolesnika još bolje zaštitila.

Dr Tanja Radosavljević, pulmolog, kaže za Alo! Da se pacijenti koji su preležali teže oblike kovida 19 generalno sporije oporavljaju i mogu imati produžene tegobe ne samo s plućima, nego i s drugim organima.

- Zadatak lekara posle akutne faze kovida 19 jeste da smanji ožiljke na plućima. To se postiže primenom vežbi disanja određenim tehnikama. Na taj način pacijent maksimalno širi pluća, i omogućava da u njih dospe sveža krv, čime se ubrzava proces ozdravljenja. Takođe, u težim slučajevima dodaju se i manje doze lekova iz grupe kortikosteroida. Pacijenti na taj način mogu veoma dobro oporaviti pluća za šest do osam meseci. Ponekad pacijenti koji su imali najteže oblike moraju još neko vreme da koriste i kiseonik - kaže za Alo! dr Radosavljević.

Obavezno treba da se napravi i ultrazvuk srca, kaže dr Radosavljević, budući da kod 80 odsto pacijenata, bez obzira na težinu bolesti, kovid može da zahvati srčanu maramicu i da dovede do lupanja i preskakanja srca. Veoma je važno da je redovno prati iz krvi tzv. D-dimer koji ukazuje da postoji veliki rizik za razvoj trombova.

- I poslednje, ali ne najmanje važno, jeste to da se pacijenti žale na nedostatak koncentracije, dezorijentisanost, koji ometaju kvalitet života. Tu je važno da se uzimaju vitamin B-grupe, i da se po potrebi zatraži pomoć neuropsihijatra - kaže pulmolog, i dodaje da je neophodna i upotreba probiotika.

Dr Tatjana Radosavljević o posledicama korone i dodatnoj vakcinaciji: Za plućne bolesnike neophodna treća doza

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

 

- Oporavak uz sve mere o kojima smo govorili može trajati šest do osam meseci. Ukoliko se ne leči, može trajati više od godinu i po dana - kaže ona.

Budući da su vakcine protiv koronavirusa najefikasnije medicinsko sredstvo kojim raspolažemo sada, dr Radosavljević ističe i važnost imunizacije.

- Plućni bolesnici su hronični bolesnici, a svi hronični bolesnici su prioritet za treću dozu vakcine, da bi se imunitet protiv kovida pojačao i produžio. Bez obzira na brojna mišljenja, preporuka Svetske zdravstvene organizacije i epidemiološko pravilo je da tzv. buster doza (u ovom slučaju treća doza) treba da bude ista vakcina koja je prethodno primljena. Nema dovoljno iskustava vezanih za kombinaciju vakcina, a davanje ponovljene treće doze iste vakcine je proverena činjenica odranije, vezana za vakcine protiv drugih bolesti, ne samo za ovu protiv koronavirusa - objašnjava dr Radosavljević.

I posle Sinofarma - Sinofarm. Zašto?

Dr Tanja Radosavljević savetuje buster dozu iste vakcine i objašnjava svoje mišljenje:

- "Sinofarmova" vakcina sadrži mrtav koronavirus. Kada se on da u vakcini, imunološke ćelije našeg organizma započinju odgovor na sve strukture virusa, preko različitih imunih ćelija. U ovome učestvuju i takozvane ćelije pamćenja koje zapamte strukturu čitavog virusa, i mogu da komuniciraju sa ćelijama ubicama virusa pri sledećem kontaktu sa virusom.

Znači, obrazlaže dalje, ako osoba vakcinisana "Sinoframovom" vakcinom dođe u kontakt sa koronavirusom, ćelije pamćenja u najbržem mogućem roku aktiviraju ćelije ubice virusa koje ga eliminišu pre nego što dospe u organizam, i tako štite od kovida 19.

- Međutim, druge vrste vakcine funkcionišu drugačije: RNK vakcine sadrže samo deo virusa, kod "sputnjika" je deo virusa zakačen na nosač koji je sastavljen od adenovirusa. Ukoliko se kao treća primi neka od ovih drugih vakcina, nije dovoljno poznato kako će organizam da prepozna novu vakcinu, i da li će se "zbuniti", pošto načini razvoja imuniteta nisu isti kod različitih vakcina. Dakle, moja preporuka jeste treća, buster doza - ista vakcina - kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading