SEĆAMO SE MLADOG GENIJA Škola u Majdanpeku ponela ime Mihajla Sporića
Foto: Youtube/Printscreen

Inicijativa je potekla od roditelja učenika ove obrazovne ustanove, saglasnost je stigla iz lokalnog parlamenta, a rešenje iz resornog ministarstva.

- Nama je čast što je škola ponela njegovo ime - kaže za "Novosti", direktorka Vesna Žikić. - Mihajlo je bio izuzetan mladi naučnik, koji je, nažalost, prerano preminuo.

Njegovi roditelji potiču iz starih majdanpečkih porodica, a on i sestra su često dolazili u naš grad. Bio je fin, miran momak, dobar sportista, učenik generacije u Matematičkoj gimnaziji. Bio je dete za primer. Profesori sa Kembridža govorili su da bi mogao da bude drugi Nikola Tesla.

Sporić je bio jedan od najboljih matematičara i fizičara, kojeg je ikada imala Srbija, što je postignutim rezultatima dokazao i van njenih granica. U kratkom životu osvojio je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Najvažnija je zlatna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. Godinu kasnije proglašen je za mladog heroja Srbije.

Bio je student Elektrotehničkog fakulteta sa svim desetkama, a obrazovanje je nastavio na Kembridžu u Velikoj Britaniji gde se isticao kao izuzetan student predan nauci i istraživačkom radu. Preminuo je u Kembridžu 7. novembra 2019, a počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
 

SEĆAMO SE MLADOG GENIJA Škola u Majdanpeku ponela ime Mihajla Sporića

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

MAJČIN IZBOR

Na zidovima škole u Majdanpeku, naslikan je i mural sa likom Mihajla Sporića. Fotografiju prema kojoj je umetnik radio izabrala je Mihajlova majka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading