PROSVETNA INSPEKCIJA U NOVOM PAZARU ZBOG HIMNE Utvrđuje da li je umesto srpskom čas počeo tzv. bošnjačkom himnom
EPA/MARTIN DIVISEK

Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete obavile su juče vanredni nadzor u Osnovnoj školi "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru zbog sumnje da je, umesto himne Srbije, u jednom odeljenju intonirana tzv. himna sandžačkih Bošnjaka.

Prva inspekcija utvrđuje da li su povređeni državni simboli, a druga da li je bilo povrede radne discipline - da li su se direktor i učiteljica oglušili o instrukcije ministra prosvete za početak školske godine.

Prema saznanjima "Večernjih novosti", inspektori su obavili razgovor sa učiteljicom Adelom Karaahmetović Melajac , koja je načinila snimak kako učenici prvog razreda, sa rukom na grudima, pevaju pesmu "Ja sin sam tvoj", koju je Bošnjačko nacionalno veće proglasilo himnom sandžačkih Bošnjaka. Obavljen je i razgovor sa rukovodstvom škole, a rezulati vanrednog isnpekcijskog nadzora biće naknadno poznati.

Direktor Nusret Zuković izjavio je da mu je učiteljica rekla da je postupila po uputstvima Ministarstva prosvete i da je nastavu u novoj školskoj godini započela intoniranjem himne Srbije i čitanjem pisma ministra prosvete Branka Ružića.

Nakon saznanja da je Ministarstvo prosvete pokrenulo postupak za utvrđivanje odgovornosti učiteljice i direktora, građani Novog Pazara su im na društvenim mrežama uputili poruke podrške uz najave da će organizovati proteste ako na bilo koji način budu sankcionisani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading