DOKTORKA TATJANA REŠILA SVE DILEME O TREĆOJ DOZI VAKCINE Da li da ih kombinujemo, merimo antitela, kome je neophodna?
Tanjug/AP/Ilustracija

 

Međutim, mnogima nije najjasnije zašto je još jedan doza potrebna. Na to sve, većina građana je zbunjena jer nisu sigurni koju vakcinu treba da prime kao treću, da li ih treba kombinovati ili ne?

Zato smo razgovarali sa prim. dr Tatjanom Radosavljević, specijalistom pneumoftiziologije koja nam je objasnila zašto treba da se primimo treću doza, da li vakcine treba kombinovati, da li treba da merimo broj antitela pre vakcinacije, koje simptome možemo da očekujemo posle treće doze... .

Da li vakcine treba da se kombinuju?

- Bez obzira na brojna mišljenja, preporuka Svetske zdravstvene organizacije i epidemiološko pravilo je da takozvana “Buster” doza, koja je u ovom slučaju treća doza, treba da bude ista vakcina koja je prethodno primljena - objasnila je doktorka pa potom dodala da nema dovoljno iskustava vezanih za kombinaciju vakcina, a davanje ponovljene treće doze iste vakcine je proverena činjenica  od ranije, vezano za  vakcine protiv drugih bolesti, ne samo za vakcinu protiv kovida. RNK vakcine sadrže samo deo virusa, kod Sputnjika je deo virusa zakačen na nosač koji je sastavljen od adenovirusa. Ukoliko se kao treća primi neka od ovih drugih vakcina, nije dovoljno poznato kako će organizam da prepozna novu vakcinu, i da li će se “zbuniti”, pošto načini razvoja imuniteta nisu isti kod različitih vakcina. Dakle, moja preporuka jeste da, treća, buster doza bude ista vakcina.

Ceo intervju sa doktorkom Tatjanom Radosavljević možete pročitati na sajtu Najzena.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading