MATIJA IZ ARILJA JE PRAVI HEROJ Sa svojih 18 godina on je vatrogasac dobrovoljac, gazio vatru kako bi pomogao komšijama (FOTO)
Rina

 

"Moja prva akcija je bila ove godine kada sam gasio požar u selu Krušcica kod Arilja i nisam imao strah. Rekli su mi samo da pratim komande da neću pogrešiti i tako je i bilo. Moj posao je da budem kolegama od pomoći, idem korak uz njih, nosimo naprtnjače dobijemo maršutu kojom treba da se krećemo, razvlačimo creva i još mnoge propratne stvari, u svakom slučaju od velike koristi kada sve gori i kada je nedovoljan broj ljudstva na terenu, svaki čovek u lancu je jako bitan", rekao je Matija za RINU.


Da bi postao vatrogasac dobrovoljac Matija je prošao brojne obuke koje su ga učinile spremnim da pritekne u pomoć starijim i iskusnijim kolegama. Njegovi stric i otac su već članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Arilju, pa je humanost i spretnost imao od koga da nasledi.


"To me je privlačilo od malih nogu i čim sam stasao krenuo sam na obuke koje nisu bile preterano zahtevne. Jako je važno da budete mobilni i ažurni, jer često se dešava da se od dvadesetak vatrogasaca dobrovoljaca kad sve gori javi samo njih nekoliko. Odgovornost je velika, ali i zadovoljstvo nakon završene akcije ne može da se opiše rečime. Kad znate da ste bili od koristi", rekao je ovaj mladi Ariljac.


Matija ima 18 godina i pravi je svetao primer srpske omladine. Osim što je vatrogasac dobrovoljac, on istovremeno radi dva posla kako bi zaradio novac.


"Da mene neko pita ja bih rekao da je poželjno da svako u nekom trenutku života prođe obuku kako bi znali da se ponašaju ukoliko se nešto zapali u njihovoj blizini. Male havarije se često dešacaju u kuhinji i svi na zapaljen tiganj sipaju vodu što može biti kontraproduktivno, dok je dovoljno preko njega staviti samo mokru krpu", objašnjava Matija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading