JESEN U SRBIJI Ipak nije kraj lepom vremenu, evo kada možemo očekivati sunce!
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Pravo jesenje vreme stiglo je u Srbiju. Temperature su se spustile i za deset stepeni, a u većem delu zemlje pada kiša. Da li je došlo vreme da konačno odložimo svoju letnju garderobu i pozdravimo se sa letom?

Kako se vidi na sajtu Republičkog hidrometeorloškog zavoda, u većini mesta u Srbiji temperatura vazduha se kreće oko 20 stepeni, dok najniže padaju i do 14. podeoka.

- Današnji dan protiče u znaku pravog jesenjeg vremena. Preovldava oblačno i kišovito, uz temperature oko 15 stepeni, a nešto toplije sa temperaturama oko 25 stepeni je na jugu i istoku Srbije, a u tim predelima ima i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. I dok je u Beogradu danas dan kao usred oktobra, uz kišu i jesenjih 15, pre samo dva dana dana mereno je vrelih 35 stepeni Celzijusa - objavio je meteorlog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako je objasnio, ovaj oblačni sistem sa padavinama stigao nam je sa Jadranskog mora, tj. sa jugozapada.

- U toku prethodne noći snažan oblačni sistem obrušio sa srenjeg i južnog dela Jadrana na Dalmaciju, Hercegovinu i Crnu Goru i prekinuo u ovim predelima višemesečnu sušu, a doneo je snažne grmljavinske oluje i obilne pljuskove, koje su uslovile bujice na ulicama Dubrovnika, Budve, Herceg Novog i drugim primorskim predelima. Ova kiša usloviće i gašenje mnogiih šumskih požara u ovim predelima. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena, novi talas nestabilnosti zahvatiće napomenutu oblast, tako da se do kraja sedmice i u oblasti Jadrana i crnogorskog primorja očekuje veoma promenljivo i kišovito, uz uslove i za grmljavinske oluje i obilnije padavine.

Dakle, promena vremena i u primorju mogla bi za mnoge turiste da označi kraj leta.

- Ko se okupao na Jadranu do danas, okupao se. Od sutra i na crnogorskom primorju obilni grmljavinski pljuskovi i do kraja sedmice veoma promenljivo vreme - objavio je juče Đurić.

Do kraja sedmice promenljivo

Kako najavlju meteorolozi, i u četvrtak će biti promenljivo oblačno.

- Četvrtak će severnoj polovini Srbije i Beogradu doneti znatno više sunca i toplije vreme, dok se u ostalim predelima očekuje promenljivo oblačno, uz kišu, ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Nakon jutarnjih 11 do 17, u Beogradu 14, maksimalna temperatura od 23 do 27 stepena, u Beogradu do 25 stepeni Celzijusa.Već u petak u toku jutra sever Srbije zahvatiće prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar i prodor veoma sveže vazdušne mase. Ovaj hladni front premeštaće se tokom dana prema centralnim predelima Srbije, a jedino će na jugu i istoku tokom celog dana ostatati sunčano i toplo - prognozira Đurić.

I vikend će takođe biti obeležen hladnim vremenom i kišom.

- Za vikend u većem delu Srbije pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito na severu i zapadu Srbije, uz relativno sveže vreme, dok će na jugu i istoku biti toplije i znatno više sunčanije. Maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biće od 17 do 23, a na jugu i istoku Srbije od 25 do 29 stepeni Celzijusa. Sekundarni ciklon u Jadranskom moru nastaće kao posledica primarnog ciklona iznad centralne Evrope.

Dobra vest je da nas početkom naredne sedmice čeka nešto bolje prognoza.

- U ponedeljak stabilizacija vremena i porast temperatura, pa bi tokom većeg dela sledeće sedmice bilo znatno sunčanije i toplije, uz povratak prijatnih letnjih temperatura, ali bi jutra bila relativno sveža. Oko 1. septembra bilo bi uslova za jedno manje prolazno naoblačenje sa kratkotrajnim padavinama.

 

 

Komentari (0)

Loading