JESEN U SRBIJI Ipak nije kraj lepom vremenu, evo kada možemo očekivati sunce!
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Pravo jesenje vreme stiglo je u Srbiju. Temperature su se spustile i za deset stepeni, a u većem delu zemlje pada kiša. Da li je došlo vreme da konačno odložimo svoju letnju garderobu i pozdravimo se sa letom?

Kako se vidi na sajtu Republičkog hidrometeorloškog zavoda, u većini mesta u Srbiji temperatura vazduha se kreće oko 20 stepeni, dok najniže padaju i do 14. podeoka.

- Današnji dan protiče u znaku pravog jesenjeg vremena. Preovldava oblačno i kišovito, uz temperature oko 15 stepeni, a nešto toplije sa temperaturama oko 25 stepeni je na jugu i istoku Srbije, a u tim predelima ima i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. I dok je u Beogradu danas dan kao usred oktobra, uz kišu i jesenjih 15, pre samo dva dana dana mereno je vrelih 35 stepeni Celzijusa - objavio je meteorlog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako je objasnio, ovaj oblačni sistem sa padavinama stigao nam je sa Jadranskog mora, tj. sa jugozapada.

- U toku prethodne noći snažan oblačni sistem obrušio sa srenjeg i južnog dela Jadrana na Dalmaciju, Hercegovinu i Crnu Goru i prekinuo u ovim predelima višemesečnu sušu, a doneo je snažne grmljavinske oluje i obilne pljuskove, koje su uslovile bujice na ulicama Dubrovnika, Budve, Herceg Novog i drugim primorskim predelima. Ova kiša usloviće i gašenje mnogiih šumskih požara u ovim predelima. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena, novi talas nestabilnosti zahvatiće napomenutu oblast, tako da se do kraja sedmice i u oblasti Jadrana i crnogorskog primorja očekuje veoma promenljivo i kišovito, uz uslove i za grmljavinske oluje i obilnije padavine.

Dakle, promena vremena i u primorju mogla bi za mnoge turiste da označi kraj leta.

- Ko se okupao na Jadranu do danas, okupao se. Od sutra i na crnogorskom primorju obilni grmljavinski pljuskovi i do kraja sedmice veoma promenljivo vreme - objavio je juče Đurić.

Do kraja sedmice promenljivo

Kako najavlju meteorolozi, i u četvrtak će biti promenljivo oblačno.

- Četvrtak će severnoj polovini Srbije i Beogradu doneti znatno više sunca i toplije vreme, dok se u ostalim predelima očekuje promenljivo oblačno, uz kišu, ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Nakon jutarnjih 11 do 17, u Beogradu 14, maksimalna temperatura od 23 do 27 stepena, u Beogradu do 25 stepeni Celzijusa.Već u petak u toku jutra sever Srbije zahvatiće prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar i prodor veoma sveže vazdušne mase. Ovaj hladni front premeštaće se tokom dana prema centralnim predelima Srbije, a jedino će na jugu i istoku tokom celog dana ostatati sunčano i toplo - prognozira Đurić.

I vikend će takođe biti obeležen hladnim vremenom i kišom.

- Za vikend u većem delu Srbije pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito na severu i zapadu Srbije, uz relativno sveže vreme, dok će na jugu i istoku biti toplije i znatno više sunčanije. Maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biće od 17 do 23, a na jugu i istoku Srbije od 25 do 29 stepeni Celzijusa. Sekundarni ciklon u Jadranskom moru nastaće kao posledica primarnog ciklona iznad centralne Evrope.

Dobra vest je da nas početkom naredne sedmice čeka nešto bolje prognoza.

- U ponedeljak stabilizacija vremena i porast temperatura, pa bi tokom većeg dela sledeće sedmice bilo znatno sunčanije i toplije, uz povratak prijatnih letnjih temperatura, ali bi jutra bila relativno sveža. Oko 1. septembra bilo bi uslova za jedno manje prolazno naoblačenje sa kratkotrajnim padavinama.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading