NIJE ONOLIKO KOLIKO STE MISLILI: Koliko još kilometara možete da pređete kada vam zasvetli lampica za gorivo?
Foto: Shutterstock

Britanski “Compare The Market” napravio je pregled automobila sa najvećim i najmanjim dometom u vožnji kada je vozilo na rezervi.

Strah da ćete ostati na putu bez goriva obično je neutemeljen, pokazalo je istraživanje koje su sporveli Britanci. Naime, istražili su dokle možete stići sa sadržajem rezervoara na rezervi u slučaju 96 popularnih automobila sa benzinskim motorom.

Većina vozača misli da mogu da pređu samo 40 kilometara kad se upali lampica, ali u suštini taj domet je u većini slučajeva dvostruko veći.

Mnogi moderni automobili danas imaju kompjuter koji pokazuje koliko daleko još možete da vozite kada je vaš automobil dostigao nizak nivo goriva, ali čak i tada vozila često mogu da pređu puno više od prikazanog.

U proseku, lampica upozorenja zasvetli kada kapacitet rezervoara za gorivo padne na približno 10 odsto od maksimalne zapremine, prenosi Revija HAK. U priručniku za vaš automobil tačno je navedeno koliko je to litara, a ovo su prvaci u vožnji automobila “na rezervi”. Podsećamo, u pitanju su benzinci.

Folksvagen pasat je pobednik sa dometom od najmanje 120,73 kilometra na rezervi.

Volvo V40 i ford mondeo sa 113,6, odnosno 112,68 kilometara, dok je BMW serije 5 bio četvrti sa rezervom od 109,96 kilometara.

Najkraću rezervu imao je fiat 500 sa samo 59,77 kilometara.

Od popularnih modela sa najkraćim dometom treba spomenuti i nisan juk (65,7 km), citroen C1 (62,4 km) i mini kuper (60,4 km).

I mada se, u proseku, lampica upozorenja pali kad je rezervoar na jednoj desetini svog kapaciteta, nema potpune garancije koliko će vas daleko automobil i odvesti.

Ove brojke nam služe samo radi orijentacije. Na potrošnju dodatno utiču brojni faktori – saobraćajna situacija, spoljna temperatura, učestalost kočenja i ubrzanja, kao i broj putnika i količina prtljaga.

Na kraju treba podsetiti da čestu vožnju na rezervi treba izbegavati jer to je najbolji način da se mulj koji se nataložio na dnu rezervoara nađe u sistemu ubrizgavanja goriva i motoru, što na duže staze dovodi do kvarova u sistemu za dovod i ubrizgavanje goriva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vojvoda Kninski

22.08.2021 01:46

Nema nikakvog mulja na dnu rezervoara. Gorivo iz rezervoara se izvlači sa dna, prolazi kroz filter i višak se vraća u rezervoar. Tokom vožnje gorivo se konstantno filtrira.