Doktor Janković upozorio: Dvocifren broj mrtvih već sledeće nedelje
Foto: Youtube/Printscreen

- Na 1.600 zaraženih dnevno biće, nažalost, najmanje 16 umrlih jer je smrtnost kod nas oko jedan odsto, a bojim se da će ti brojevi biti i veći. Gotovo je nemoguće povećati broj vakcinisanih i zato apsolutno svi vakcinisani treba da prime treću dozu. Imunološki bedemi već su probijeni i to nam je sada jedni način da sačuvamo živote - rekao je zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš.

Doktor je rekao da planira da primi treću dozu vakcine.

- Primiću je verovatno sutra i biće to opet "Fajzerova" vakcina jer sam pobornik modernih tehnologija, pogotovu kad se pokažu efikasnim, kao što je ova. Ali bezbedno je i kombinovanje vakcina, pa bih onima koji su primili "Sinofarmovu", gde je slabiji odgovor, preporučio "Fajzerovu". Povećati obim vakcinacije biće jako teško, pa moramo da se bavimo onim stvarima koje će spasti što više života - da ljudima koji čine naš imunološki bedem, koji su već vakcinisani, trećom dozom pojačamo imunitet i sprečimo da stradaju. Ovo sada postaje privatna pandemija nevakcinisanih i tu više ne možete mnogo uticati. Oni će se, nažalost, na teži način uveriti koliko su naša upozorenja bila važna. Hospitalizovani su danas najviše stariji od 60 godina, od kojih su neki primili i obe doze, a sigurno nisu bili ni na Egzitu, ni u Guči, Budvi ili noćnom provodu... već su ih uglavnom mlađi zarazili.

Doktor Janković osvrnuo se epidemiološke mere. On je kazao da zaključavanje nije realno.

- Nakon ovoliko vremena i ovakve atmosfere tokom leta, zaključavanje nije realno. Imamo i polarizaciju u društvu da ćete uvek naći kontraargument protiv sprovođenja mera jer je neko drugi bio na nekom političkom skupu ili koncertu, Guči, utakmici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading