ILI KOVID PROPUSNICE ILI RESTRIKCIJE Kon poručuje: Birajte
YT/Televizija srpske dijaspore

 

 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da su pred nama samo dve opcije, nakon što je broj zaraženih u Srbiji naglo porastao.

Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti kovid propusnice, što je preporuka Javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija, poručio je kon.

Ćlan Kriznog štaba kaže za Kurir da je ovaj skok korona brojki ipak prirodan tok epidemije.

- Bila su razna slavlaj i proslave, istina, vremenski uslovi nisu pogodovali osptanku virusa, ali sve ukupno je došlo do pojačanja njegovog potencijala. Od juna se to prati i jasno je bilo da će doći do ovog nivoa. Moramo da shvatimo da bez mera i veće vakcinisanosti nećemo moći lako da izađemo na kraj i moramo da prihvatimo to - navodi Kon.

Novi sojevi ne razlikuju se mnogo od starih. Delta soj je trenutno dominantan, ali kada su simptomi u pitanju, slični su kao i kod ostalih sojeva. - Pominje se ređe javljanje gubitak čula, ali nema značajnije promene osim da se ova varijanta virusa prenosi brže, sa jedne osobe na sedam, pa čak i više od sedam, dok je prvi soj iz Kine bilo na jedan, dva - podsetio je Kon.

ILI KOVID PROPUSNICE ILI RESTRIKCIJE Kon poručuje: Birajte

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

 

 

Po njemu, očekivanja nisu dobra i sledeće nedelje preći ćemo 1.000, ako ne i 1.500 zaraženih dnevno.

- Svedoci smo ozbiljnog nepoštovanja mera u poslednjih mesec dana, situacija je takva da ona zahteva ozbiljno konsultovanje. Medicinski deo Kriznog štaba dolazi do saglasnosti da insistiramo na sastanku da bi se prodiskutovalo. Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti kovid propusnice, što je preporuka Javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava jer će sledeće nedelje brojka preći 1000, ako ne i 1500 zaraženih - upozorio je epidemiolog.

Kon je pojasnio da kovid propusnica podrazumeva da vakcinisani građani imaju pravo odlska na proslave, u restorane, a oni koji nisu moraju da se testiraju ili moraju da nose maske.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Perica

12.08.2021 21:32

Biramo smenu Kona i ukidanje kriznog štaba i problem rešen.

Aleksandar

14.08.2021 17:44

Problem je taj što pravih restrikcija nikada nije ni bilo. Sa pravim restrikcijama bi se sve rešilo u roku od dva meseca. A posle bi bilo samo da se pazi da se ponovo ne unese virus u Srbiju, a to bi se postiglo obaveznim 14-dnevnim karantinom na samom graničnom prelazu za sve koji ulaze u Srbiju bez obzira da li su vakcinisani ili ne.