VAŽNA ODLUKA PRE SAD Američka Uprava za hranu i lekove o trećoj dozi vakcine
EPA/AHMED JALIL

 

Mediji prenose da bi danas trebalo da bude odobrena takozvana "buster" doza Fajzer i Moderna vakcine, a da će sutra Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) raspravljati o tome koje grupe ljudi treba da prime treću vakcinu.


Debata se vodi o tome ko tačno treba da primi treću dozu, a nedavna studija Džons Hopkinsa pokazuje da osobe koje su transplantirale organe nemaju antitlela posle dve doze vakcine, ali da im je treća doza pomogla u zaštiti od virusa, prenosi Glas Amerike.

Procenjuje se da osoba sa oslabljenim imunitetom u SAD ima između tri i devet miliona.

CDC je nedavno preporučio trudnicama da se vakcinišu protiv kovida-19, uz podatke koji pokazuju da nema rizika od pobačaja kad se primi barem jedna doza vakcine.

Doktorka Rošel Valenski, direktorka CDC, u saopštenju je navela da "nikada nije bilo važnije podići stopu vakcinisanih zbog delta varijante koja se brzo širi, i ugrožava sve veći broj trudnica". Samo 23 odsto trudnica u SAD je primilo bar jednu dozu vakcine.

Trudnice mogu da prime jednu od tri vakcine čija je hitna upotreba odobrena u SAD - Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson.

Agencija prethodno nije izdavala preporuku za vakcinaciju trudnica već ih je savetovala da o imunizaciji razgovaraju sa svojim lekarima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading