SLIKA BEOGRAĐANKE OBIŠLA SVET! Jelena Stošić u srcu požara na Eviji: Kao da mi je dao jedino što mi je ostalo
EPA

Jelena Stošić se već danima, zajedno sa meštanima Pefkija, naselja na Eviji, ostrvu gde besne katastrofalni požari, bori protiv vatrene stihije.

Nedelja je bio najteži dan u Pefkiju, tada su evakuisani turisti, dok su meštani ostali da čuvaju svoje domove od vatre koja je uništvala sve pred sobom. Kako kažu, samo dva vatrogasna vozila su došla u pomoć, od kojih jedno nije imalo vodu.

Stanovnici Pefkija su pohrlili ka kritičnim delovima, gde se približila vatra i sami se upustili u odbranu svojih domova, dok je nekoliko vatrogasaca pokušavalo da ugasi požar u šumi.

- U jednom trenutku je počeo da duva jak vetar i da nosi vatru ka nama i svi smo počeli da bežimo nizbrdo. Moj prijatelj Spiros, čiju kuću smo pokušavali da spasemo, bio je van sebe. Samo mi je dao psa. Izgledao je u tom trenutku kao da mi daje jedino što mu je ostalo, jer je sve oko njegove kuće bilo u plamenu - priseća se Jelena.

SLIKA BEOGRAĐANKE OBIŠLA SVET! Jelena Stošić u srcu požara na Eviji: Kao da mi je dao jedino što mi je ostalo

EPA

 

Upravo je ta fotografija na kojoj Jelena drži psa, obavijena dimom, obišla ceo svet, kao jedan od dramatičnih momenata sa Evije u plamenu.

Ona je zajedno sa meštanima pokušavala da zaustavi požar koji je pretio da uništi porodične kuće porodice Kucuris, ribara koje su srpski turisti upamtili po nezaboravnim plovidbama do Skijatosa brodom Argonaftis.

- Osećala sam se bespomoćno jer sam želela da uradim sve kako bih pomogla tim ljudima, u ostalom kao i svi koji su se tu zatekli, ali shvatila sam da ne mogu ništa, osim da sačuvam tog psa - ispričala je Jelena.

Kuće su spašene mukotrpnom borbom stanovnika Pefkija, dok je priroda u potpunosti uništena. Porodica Kucuris je jedva sačuvala ono što je generacijama stvarala, a njihov ljubimac je zahvaljujući Jeleninoj pribranosti, sada takođe na bezbednom.

Iako je najgore, čini se prošlo, i dalje su svi u pripravnosti, jer je još uvek kritično u obližnjim naseljima.

Dok helikopteri i avioni obleću, Jelena se nada da će pomoć koja je pristigla juče iz čitave Evrope, pa tako i iz Srbije, biti dovoljna sa spasi i druga naselja i zaustavi agoniju koja na ovom ostrvu traje već osam dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading