OGROMNE GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA Možete ih izbeći ako poslušate sledeće savete: Evo kada treba da krenete i kojim putem
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

 

Naime, poznato je, kako navodi portal grčka info, da su čekanja uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora, pa je na putovanje ka Grčkoj svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje.

- Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15. dana u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 sati, čekaćete veoma kratko na prolaz. Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, a najkasnije do 4 sati ujutru - navode na Prelaz Prohor Pčinjski.

Carinici i policija sa prelaza Preševo, na granici Srbije sa Severnom Makedonijom, između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća.

Oni koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, potrebno je da se kod Vranja isključe sa auto-puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran, između Makedonije i Grčke, može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete doći tako što ćete se novim auto-putem isključiti kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo dovesti se za Dojran ili doći starim putem Demir Kapija-Udovo-Valandovo.

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti su, kako navode na portalu grčka info, Medžitlija-Niki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske, pa je stoga moguć i veći intenzitet saobracaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samim graničnim prelazima. Osim turskih i bugarskih državljana prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

OGROMNE GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA Možete ih izbeći ako poslušate sledeće savete: Evo kada treba da krenete i kojim putem

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Gužve na putevima unutar Grčke

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani, kao "vikendaši" iz Makedonije, masovno kreću za vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, a neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne.

Nedeljom popodne su takode gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

14. i 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice, kod nas Velika Gospojina, gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Još nekoliko saveta

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve.

Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima.

Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading