EPS STABILAN Veća snaga i proizvodnja, duži radni vek
Alo

 

- Snaga HE je povećana sa 92 na 122,3 megavata, radni vek je produžen za najmanje 40 godina, a dobrim održavanjem to će sigurno biti i duže – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a tokom obilaska ove HE.

- Modernizacija „Zvornika“ je jedan od najboljih primera uspešne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obnovimo i sačuvamo sve kapacitete koje imamo za najmanje toliko godina koliko su već radili i da se neprestano prilagođavamo rastu privrede. 

Alo

 

Grčić je naglasio da je revitalizacija „Zvornika“ počela 2016. godine, a sva četiri agregata su modernizovana za četiri godine i to iz kredita nemačke razvojne banke KfW. Simbolično je za 65 godina rada utrošeno 65 miliona evra, a nešto više od 18 miliona evra realizovale su domaće firme. Ceo upravljački sistem uradio je Institut „Mihajlo Pupin“.


– HE „Zvornik“ danas zadovoljava sve parametre u zaštiti životne sredine. Sada se koriste samopodmazujući ležajevi, a umesto ulja demineralizovana voda. U potpunosti smo zaštitili reku Drinu - objasnio je Grčić.

- Veoma sam ponosan na zaposlene u ovoj HE i čestitam im na urađenom poslu.

Alo

 

Prvi čovek EPS-a je podsetio da je 2016. godine ovaj projekat izvađen iz „fioke“ , pokrenut je i obnovljen sa nemačkom KfW bankom, a veliki doprinos dao je tadašnji nemački ambasador Aksel Ditman.

 - Rudari „Kolubare“ su zamolili da obiđu neku od naših HE i vide kako se proizvodi struja, a da to nije iz uglja. Drago mi je što su danas obišli „Zvornik“, a uskoro će obići i „Đerdap“ i „Bajinu Baštu“. Važno je da svi znaju da EPS dve trećine energije proizvodi na bazi uglja iz Kolubare i Kostolca i to daje stabilnost sistemu. Cilj je da sve termo kapacitete unapredimo i sačuvamo, ali i da povećamo procenat „zelene“ energije – rekao je Grčić.

- Težimo ka tome da Srbija u budućnosti svakog dana samo izvozi struju, da nijednog momenta nema potrebe da se uvozi struja. Na godišnjem nivou proizvodnja je veća od potrošnje, jer proizvodimo u proseku od 32 do 34 teravata električne energije, potrošnja je ispod 32 teravata potrošnja, ali nije u svakom mesecu u godini proizvodnja jednaka potrebnoj potrošnji. Zahvaljujući dobrom upravljanju, naši građani i privreda imaju stabilno snabdevanje. 

Alo

 

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić je zahvalio Grčiću na tome što je projekat revitalizacije HE „Zvornik“ urađen, jer je to veoma značajno za opštinu koja je dugi niz godina bila devastirana. 
- Hvala predsedniku Srbije, Vladi Srbije i EPS-u, jer ovaj projekat mnogo znači za ljude koji već rade, ali i za mlade, jer sada ima i mogućnosti za nova zapošljavanja da mladi ostanu i ne idu u Beograd, Novi Sad ili van Srbije – rekao je Jevtić. 
Pored Grčića, HE „Zvornik“ obišli su i Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije, predstavnici rukovodstva i sindikata RB „Kolubara“. 

 

Komentari (0)

Loading