OVA GRUPA LJUDI JE NAJUGROŽENIJA Oglasila se direktorka kovid bolnice u Batajnici
Printscreen

Posebno je izdvojila jednu grupu koja se u novom talasu našla na udaru korone, a komentarisala je i procente vakcinacije

"Podaci su za veliku brigu, mi smo proteklih šest nedelja bili na broju ispod 40 bolesnika, sada ovi brojevi vrtoglavo rastu, što vidimo i na dnevnom izveštavanju o broju PCR pozitivnih", rekla je ona.

Doktorka je apelovala na sve da se vakcinišu i objasnila da će ih cepivo spasti od hospitalizacije i komplikacija.

- Imali smo skoro 8.000 novozaraženih dnevno kada smo otvorili Batajnicu, punila se brzo i krajem marta, početkom aprila imali smo popunjen kapacitet, 930 pacijenata nam je ležalo. Sada smo jedno šest nedelja imali ispod 200 zaraženih, eto juče imamo preko 400. Ako uzmemo procenat iz Beograda, ranije je 25 do 30 odsto zaraženih bilo za bolnicu, danas je, zbog vakcine, taj broj mnogo niži. Samo deset do 12 odsto bolesnika zahteva lečenje u bolnici, ostali mogu da se leče kod kuće. Vakcina je mnogo učinila celom svetu, moramo da shvatimo da će ona učiniti da ne budemo svi kandidati za bolnicu - rekla je ona.

Upitana da li je za obaveznu vakcinaciju medicinskih radnika, rekla je da je apsolutno za i da to govori od početka.

- Kod lekara je jako dobar odziv, oko 80 odsto, kao i kod studenata medicine. Među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima je niži, to je moja poruka njima i nadležnima da bude obavezna vakcinacija barem za medicinsko osoblje, posebno ako rade u kovid bolnicama - rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading