DETALJAN VODIČ ZA PUT U GRČKU! Izbegavajte ove dane ako ne želite da se zaglavite u koloni!
EPA/ANTONIO BAT

Ako na sve ovo dodamo i situaciju sa nasumičnim testiranjem na korona virus, onda su ovakvi saveti, zlata vredni.

Portal "Grčka info" podelio ja na svojim stranicma vodič u kojem je navedeno kojim danima su tradicionalno najveće gužve na graničnim prelazima preko kojih Srbi ulaze u "zemlju Helena".

Evzoni

Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15.-og u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 časova, čekaćete veoma kratko na prolaz.

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći - najkasnije do 4 sata ujutru. Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4 sata ujutru, u 10h ili u 20 časova kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

DETALJAN VODIČ ZA PUT U GRČKU! Izbegavajte ove dane ako ne želite da se zaglavite u koloni!

EPA/ANDY RAIN

 

Ove godine veće gužve na Evzoniju se očekuju takođe oko 4. juna zbog početka Bajrama, koji se slavi neradno za sve građane Severne Makedonije.

Kritični dan je takođe i 02. avgust kada se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj žitelja Severne Makedonije prolazi granicu ka Grčkoj kao i 08. septembar - Dan nezavisnosti.

Nakon Ilindena, u utorak 28. avgusta nas čeka još jedan veliki praznik u Severnoj Makedoniji (praznik Uspenje Presvete Bogorodice), tako da se tog datuma takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer pri povratku grčka policija retko proverava pasoše.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje.

Prelaz Prohor Pčinjski

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Severne Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Severnu Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća.

Oni koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, potrebno je da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama, savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete doći:

1. Novim autoputem isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran

2. Starim putem Demir Kapija-Udovo-Valandovo

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti i koji su manje opterećeni su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske pa je stoga moguć i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samim graničnim prelazima. Osim turskih i bugarskih državljana prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

Gužve na putevima unutar Grčke

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani, ali i komšije nam iz Severne Makedonije masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne.

Nedeljom popodne su takođe gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

14. i 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Takođe i vikendom pred veliki praznik Čisti ponedeljak koji se slavi 50 dana nakon Vaskrsa (15, 16 i 17. juna.).

Saveti

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve,

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading