ĐORĐE ĐURIĆ OBJAVIO DETALJNU PROGNOZU Evo kada stiže zahlađenje
Alo/ Ilustracija

- Koliko će biti vrelo u nedelju, vidi se na ovoj 850 milibarskoj površini (1450 metara), gde je temperatura i preko 25°C, tako da nas u nedelju očekuju temperature od 36°C na severu Srbije do 41°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 38°C. Ove visoke temperature posledica su advekcije vrele vazdušne mase sa jugozapada, tj. sa severa Afrike.

Vrlo visoke temperature biće praćene pojačanim jugozapadnim vetrom, koji će na zapadu Srbije, u Bačkoj, Sremu i na planinama pred kraj dana i pred prodor hladnog fronta biti veoma jak. Vetar će biti fenskog efekta i postojaće ogromna opasnost od šumskih požara i požara na otvorenom.

Ipak, oslabljeni hladni front sa severozapada i iz oblasti Alpa, doneće u nedelju uveče i u ponedeljak prodor svežije vazdušne mase, koja će preko Panonske nizije stići do severa i zapada Srbije, tako da se u ovim predelima u ponedeljak očekuje znatno prijatnije vreme, uz pojačan severozapadni vetar i uz maksimalne temperature od 28 do 30°C, u Beogradu do 29°C.

Na 850 mb površini iznad ovih predela biće oko 15°C, dakle, za 10 stepeni niža temperatura u odnisu na nedelju. Hladni front biće toliko oslabljen na svom putu ka jugoistoku, tako da će u Nišu i na području juga i istoka Srbije i dalje biti vrelo, uz temperature do 37°C, uz pojačan jugozapadni vetar i uz vioske temperature i u višim slojevima atmosfere.

 

 

Kada su padavine u pitanju, hladni front neće biti toliko izražen u vidu padavina. Ipak, u nedelju posle podne i pred kraj dana tek ponegde na severu Srbije se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito i uglavnom na području Vojvodine. Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge, može lokalno usloviti formiranje snažnih konvektivnih oblaka, uz kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Kada je ostatak sledeće sedmice u pitanju, severna polovina Srbije imaće prijatnije temperature u odnosu na ostatak Srbije i one će biti uglavnom koji stepen iznad 30°C, dok će na jugu i istoku Srbije temperature uglavnom ostati iznad 35°C.

Još vrelije biće u Makedoniji i u Grčkoj, uz temperature iznad 40°C, a na jugoistoku Makedonije (Đevđelija i Demir Kapija) i centralni delovi Grčke (Larisa) temperature će biti i do 45-46°C, dok je ona već danima u ovim predelima i do 43-44°C.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading