NAJVEĆI BISER POLICIJE U KNJAŽEVCU Greškom uhapsili senilnog dedu, a onda ga tražili danima!
Alo

Patrola je, naime, 2010. u Bučju tražila tada 71-godišnjeg Vukašina Nikolića radi izdržavanja četvorodnevne kazne zatvora zbog neplaćenog računa, ali su greškom priveli senilnog Bogoljuba Stojanovića (73), koji nije ni znao da im kaže kako se zove!

Ubrzo potom, zabrinuta Bogoljubova porodica prijavila je njegov nestanak, a policajci su dva dana tražili "nestalog" starca zajedno s meštanima, dok nisu shvatili da su napravili grešku i da je on - u zatvoru!

Omiljen u selu

Ovaj neverovatan događaj desio se 8. marta 2010. Bogoljub je tada, kao i svakog dana, krenuo u kraću šetnju sokakom u blizini kuće, nekoliko desetina metara niz put, pa natrag. Bio je omiljen u selu zato što je uvek bio nasmejan i ljubazan, ali nažalost, i potpuno senilan. Apsolutno se ničeg nije sećao, a sa svakim je voleo da razgovara.

Baš u vreme dok se Bogoljub šetao, u selo je stigla knjaževačka patrola od dva policajca, koji su došli da uhapse meštanina Vukašina Nikolića (71) jer nije platio neku kaznu. Policajci su ugledali Bogoljuba kako radoznalo gleda u njih i prišli su mu.

Bogoljubov sin Živojin prepričao je tada šta se desilo njegovom ocu.

- Policajci su ga pitali da li je on Vukašin Nikolić, a moj Bogoljub, koji nije znao ni svoje ime, nasmejano im je rekao: "Da!" Onda su ga upitali da li je platio kaznu, na šta je moj otac rekao da nije. Policajci su mu rekli da mora u zatvor na četiri dana, smestili su ga u auto i odveli najpre u knjaževačku policijsku stanicu, a zatim u Okružni zatvor u Zaječar - ispričao nam je tada Živojin.

Pošto se dobroćudni Bogoljub i nakon sat vremena "šetnje" nije vratio kući, porodica se zabrinula i krenula da ga traži. Meštani su se pridružili, ali od starca nije bilo ni traga ni glasa. Pedesetak ljudi pretraživalo je puteljke, obližnje šume, jaruge... Oko jedan sat iza ponoći, nestanak je prijavljen upravo knjaževačkoj policiji, koja je odmah izjutra izašla na teren i zajedno sa meštanima nastavila da traži Bogoljuba!

- Policajci i meštani su mi i tog dana, sve do uveče, pomagali u potrazi za ocem, pretraživali smo dvorišta, pojate, bunare, jaruge, groblja, čak i korito Bučjanske reke i ništa... U međuvremenu, policiji smo dostavili i fotografiju mog oca, pa su raspisali potragu za njim. Tragali mi, tragala policija, a on u zatvoru - ispričao je tada očajni Živojin.

Tek nakon dva dana grčevite potrage, 10. marta 2010, predsednik Mesne zajednice Bučje Goran Milutinović shvatio je da je reč o nesporazumu. Naime, on je čuo od jednog policajca da je Vukašin Nikolić uhapšen i odveden u zatvor, ali se šokirao kad je video Vukašina u seoskoj zadruzi.

- Svojim očima gledam Vukašina u zadruzi i ne verujem! Istog momenta pozovem onog svog poznanika policajca, pitam ga: "Koga ste, bre, vi 'apsili?", a on mi kaže: "Pa Vukašina". Ja mu rekoh: "Pa kako bre crnog Vuleta, evo ga ispred zadruge?!" I tad mi sinu da je policija možda uhapsila pogrešnog čoveka, pa mi pade na pamet da je možda baš Bogoljub u zatvoru - ispričao nam je tada Milutinović.

Umrli i otac i sin

O sumnjivom hapšenju odmah je obavešten tadašnji načelnik knjaževačke policije Zlatoljub Stojanović i iste večeri je, oko 22 sata, policija dovezla Bogoljuba kući. Kako se nedužni starac proveo u zatvoru, sam Bog zna. Onako senilan, verovatno nije ni znao šta ga je snašlo. Da sve bude još neverovatnije, porodica je posle dva dana neuspešne potrage doživela neviđen stres i tugu i bili su uvereni da je Bogoljub negde zalutao i umro. Zato su Bogoljubovi najbliži već bili pripremili jagnje i prase da ga dostojno isprate. Pošto se ispostavilo da je reč o nesporazumu, hranu i piće su odneli u zadružni dom, pa su pozvali sve meštane i lepo se počastili. Bio je to Bogoljubov veličanstveni doček iz zatvora.

Ipak, iako nas je dobri Bogoljub napustio, njegovo ime je ušlo u legendu i rado ga se sećaju svi u knjaževačkom kraju. 

Šokantan epilog: Kažnjen zbog lične karte!

- Dve nedelje nakon što je Bogoljub greškom uhapšen, poštar nam je doneo kovertu, a kada smo pročitali šta je stiglo, nismo mogli da verujemo svojim očima! To je bila prijava u kojoj je pisalo da Bogoljub Stojanović mora da plati kaznu jer na dan kad je uhapšen nije imao ličnu kartu, čime je, navodno, prekršio zakon - ispričao nam je tada Bogoljubov rođak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Suzuki Vitara

27.07.2021 18:10

A, da li je policija platila obestecenje, za svoj nemar.