Vreli vazduh iz Afrike stiže u Srbiju: Đorđe Đurić otkriva kada počinje novi toplotni talas i kakav nas kraj leta očekuje
Privatna arhiva

Ovih dana uživamo u veoma ugodnim temperaturama i letu primerenom za naše područje. Meteorolog Đorđe Đurić u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi daje odgovore na ova pitanja.

Ovih dana u Srbiji preovladava sunčano i veoma ugodno vreme. Temperature su prave letnje i kreću se oko prosečnih vrednosti za sredinu leta.

Dakle, ovih dana temperature u Srbiji uglavnom imaju vrednosti od 26 do 30 stepeni Celzijusa, u Beogradu je oko 28, dok su prosečne vrednosti maksimalnih dnevnih temperatura za ovo doba godine od 28 do 32 stepena.

Veoma su ugodne i prijatne noći, čak u mnogim predelima i sveže.
Inače, nakon skoro mesec dana veoma sušnog vremena sa temperaturama veoma često iznad 35 stepeni, a koje su dostizale i 39-40 stepeni, visinski ciklon sa južnog Jadrana doneo nam je od prošlog četvrtka do utorka veoma obilne padavine, i lokalne, ali jake grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom.

Kiše su došle u poslednji čas kao spas za poljoprivredne kulture, jer je prethodno zabeležen ogroman deficit padavina.

Na pojedinim lokacijama Srbije grmljavinske oluje su za samo nekoliko sati donele i preko 50, pa i do 90 mm kiše po kvadratnom metru, što je dovodilo do lokalnih poplava, usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

24.07.2021 11:55

Taman da odete na pecanje, ili štrikate?!