ČUDO NEVIĐENO! Krađa malina u zapadnoj Srbiji poprimila razmere epidemije: Lopovi nasrnuli na crveno zlato!
Alo

 

Kako za Alo! objašnjava Dragan, da mu u voćnjaku rađa zlato, čini mu se da bi manje morao da ga čuva.

- Jednog jutra zatekao sam obran deo malinjaka. Šteta je za mene velika i otad supruga i ja, ponekad i komšija, dežuramo naoružani vilama - priča Mladenović.

MNOGO POSLA

Kaže da mu je jasno da je malina ove godine dosta skupa i da je to razlog što lopovi hoće da se ovajde na tuđem znoju.

- Cena je između 300 i 400 dinara za kilogram, pa čak i više. Razlog je manji rod i činjenica da je malina podbacila u drugim zemljama. Zato su se lopovi navrzli. Kod mene, međutim, neće proći - priča nam Dragan.

Našem sagovorniku, kako je procenio, odneto je oko 60 kilograma maline za noć. Prevedeno u novac, to je između 170 i 250 evra. Za njega, ističe, kao kuća...

- Ma da sam tog gada uhvatio, ne bi dobro prošao. Mesecima pazim na te maline, zalivam ih, prskam, berem i onda da mi neko sve to uzme. Neće moći! - ogorčen je Dragan.

I kao što reče seljak iz okoline Ivanjice, razlog što su se lopovi navadili je rekordna otkupna cena malina ove godine. Proizvođači se, međutim, neće ovajditi mnogo više nego prethodnih godina, s obzirom na to da je rod dosta slabiji. Povoljna okolnost je, ipak, to što hladnjače uzgajivačima plaćaju robu odmah, i to na ruke.

Kako kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Alo!, očekivanja su bila da će ove godine cena maline po kilogramu biti između 270 i 320 dinara.

- Tako je cena maline od 400 dinara po kilogramu bila iznenađenje za sve - konstatovao je ministar. 

ČUDO NEVIĐENO! Krađa malina u zapadnoj Srbiji poprimila razmere epidemije: Lopovi nasrnuli na crveno zlato!

Alo

 

Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i Čileu, a ministar je apelovao na malinare da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi dodatno uložili u proizvodnju.

OSTAJE UPITNIK

Kako je naveo, godina je dobra, ali već sledeće je pitanje šta će biti.

- Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi, jer će tako rod biti mnogo veći - naveo je Nedimović i zaključio:

- Mora da se ulaže u tehnologiju da bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je. Zato je izuzetno važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći za ulaganja u malinjake.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading