ISTAKNITE ZASTAVU, NEKA PUKNU DUŠMANI Srbi u celom regionu će ponosno pokazati naš nacionalni simbol
Tanjug

Srbi, pokažimo svima ko smo, šta smo i kako poštujemo i čuvamo svoj nacionalni identitet.

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra, svi pripadnici našeg naroda u Srbiji i regionu pozvani su da na svojim kućama, radnjama i drugim objektima istaknu srpsku trobojku. To je prilika ne samo da pokažemo koliko nas ima već i da se tako simbolično odupremo pokušajima režima u pojedinim zemljama da umanje broj Srba i minimiziraju njihov uticaj.

U ranijem periodu, nažalost, odnos prema srpskoj trobojci, kao jednom od najznačajnijih nacionalnih simbola, nije bio onakav kakav gaje mnoge druge nacije. Inicijator akcije čija će kulminacija biti 15. septembra je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

Ministar Nikola Selaković poručuje da bi trebalo više da radimo na izgradnji kulta srpske zastave.

- Drago mi je što je anketa među mladima u regionu pokazala da većina misli da su srpski jezik i ćirilica ono što povezuje Srbe i to jeste identitetska esencija i najvažnije tkivo srpskog identiteta, ali imamo još dosta zajedničkih stvari. To je i naša crveno-plavo-bela zastava, na čijoj promociji moramo da radimo više jer je ona zajednička Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj i Crnoj Gori - kaže Selaković.

Anđelković: U Jugoslaviji suzbijano sve što je srpsko

Politički analitičar Dragomir Anđelković naglašava da je patriotizam nešto što se razvija.

- Osećaj za drzavu, za naciju je nešto što je potrebno podržavati, a mi smo živeli u Jugoslaviji i u okolnostima gde se sve srpsko suzbijalo. Titoistička politika je bila slaba Srbija, slabi Srbi. Nas su uveravali da je to u interesu Jugoslavije dok je, u stvari, bilo u interesu razbijanja Jugoslavije. 

Nemanja Starović, državni sekretar u MSP i Selakovićev zamenik, za Alo! podseća da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave uspostavljen prošle godine kao praznik koji će se zajedno obeležavati u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, ali i na svim mestima na kojima živi naš narod. 

- Želja nam je da se ove godine u obeležavanje praznika uključi što veći broj naših građana. Ne vređajući niti provocirajući bilo koga, baš kao što to ne čine ni druge nacije širom sveta koje brižljivo neguju kult svojih barjaka, time ćemo prikazati koliko se celo srpstvo diči svojom crveno-plavo-belom trobojkom. Pokrenućemo tokom leta malu kampanju u sklopu koje će javne ličnosti govoriti o značaju, lepoti i ljubavi koju gaje prema srpskoj zastavi, a verujem da ćemo uz pomoć ljudi dobre volje biti u mogućnosti i da našim sunarodnicima distribuiramo veliki broj trobojki da bi 15. septembra čitava Srbija osvanula u crvenoj, plavoj i beloj boji - naglašava naš sagovornik.

Koja je cena barjaka

Alo! je istraživao gde i po kojoj ceni može da se kupi srpski barjak. Cena, naravno, zavisi od materijala, dimenzije i da li je grb našiven, štampan ili vezen.

PRODAVNICE 

150x100       990 dinara

našivci 

100x60          1.760 dinara 

200x100       2.990 dinara 

vezena

100x60          4.400 dinara

200x100       10.350 dinara

KAZNE

- Pravna lica: 50.000-500.000 dinara kazna za onog ko upotrebi zastavu suprotno odredbama zakona. Ako istakne oštećenu ili prljavu zastavu, tada je kazna 40.000-400.000

- Odgovorna osoba u pravnom licu: 5.000-25.000 dinara

- Fizičko lice: 5.000-20.000 dinara

ULIČNA PRODAJA

Manje zastave         300-500 dinara

Velike                      800-1.500 dinara

Napomena: Mogu se i naručiti u željenoj dimenziji, cena je po dogovoru

ŠIVENJE

Kod šnajdera koji rade samo zastave

poliester 10 e + PDV je cena po m2

saten 15 e + PDV je cena po m2

(poliester je za spolja, saten za unutra, s tim što se saten šije dvostruko, pa treba dupla mera) 

Kod šnajdera u manjim radnjama

od 500 dinara pa naviše, zavisno od materijala, dimenzije 

Šta kaže Zakon o isticanju zastave

- Ako se zastava Srbije ističe u Republici Srbiji zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, stavlja se na počasno mesto.

- Na zastavi se ne sme ništa pisati.

- Zastava Srbije ne sme se upotrebiti kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluge.   

- Zastava se ne sme upotrebiti  ako je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu.

- Zastava se može upotrebljavati u umetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način propisan zakonom.

- Zastava se, po pravilu, ističe dok traje obdanica. Po noći se to čini izuzetno, pod uslovom da je adekvatno osvetljena.

- Zastava ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo niti kao podloga, podmetač, zavesa, draperija...

- Zastavom se ne mogu prekrivati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Kalesu

15.07.2021 11:52

Izostala je jedna, ali najvažnija stvar: državna zastava (ona sa grbom i propisanog izgleda) se koristi tako, kako je i navedeno, ali pri veseljima, i sličnim neformalnim događajima (svadbe, razne proslave, utakmice), njena upotreba NIJE dozvoljena. Za to se koristi t.zv. narodna zastava, istih boja i dimenzija kao i državna, ali bez grba. Tu mnogi greše, a zakon o državnim obeležjima sve to reguliše.

Kukavci

15.07.2021 13:53

Inat je loš brat! Mi nikako da naučimo lekciju. Slavlje bez guranja prsta u tuđe oko ovde se smatra kukavičlukom