ZA UBISTVO 3.267 SRBA DOBILI 22 GODINE! Sraman odnos pravosuđa BiH i Haga prema bošnjačkim zločincima u Podrinju
Alo

 

Prema podacima koje su dobile "Novosti", iz institucija Republike Srpske, pred Sudom BiH za zločine nad Srbima u Podrinju, odnosno Srebrenici i okolini gde je ubijeno 3.267 naših sunarodnika, osuđena su svega trojica Bošnjaka na ukupnu kaznu od 22 godine?! Petorica Bošnjaka su oslobođena, jedan je umro u toku procesa, a protiv sedam osoba je proces u toku.

Sagovornici kažu da među onima koji su osuđeni su uglavnom vojnici koji su dobili simbolične kazne, dok se Naser Orić kao glavni srebrenički zločinac izvukao za svoja monstruozna zlodela.

- Republika Srpska nije zadovoljna radom pravosuđe BiH i Haškog tribunala, kao i odnosom prema zločinima nad Srbima na području Srebrenice i okoline. Srpskom narodu je potpuno jasno da pravosuđe i domaće i strano ne žele da prikažu da su Srbi masovno stradali u Podrinju - kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

ZA UBISTVO 3.267 SRBA DOBILI 22 GODINE! Sraman odnos pravosuđa BiH i Haga prema bošnjačkim zločincima u Podrinju

EPA/FEHIM DEMIR

Naser Orić

On ističe da se decenijama pokušava preko pravosuđa održati lažna teza o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici:

- Jednostavno, sudovi se ne bave periodom stradanja Srba. Potpuno beznačajni deo se uzima, pa se donese jedna presuda da bi se zadovoljila statistika. Republika Srpska nikada nije sporila da se u Srebrenici desio zločin, ali termin genocid je izmišljen i to nije tačno. Opet, Bošnjaci apsolutno osporavaju zločine nad srpskim narodom. Niko od njih ne sme ni da spomene kako su Srbi stradali u Podrinju. To je njihov zavet i svi njihovi političari se toga drže.

Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica poginulih srpskih civila i vojnika Srebrenice, a kojem su oca ubili Orićevi zločinci 1992. godine, kaže da najbolje Srbi iz Srebrenice i okoline znaju kakav teret nepravde nosimo na svojim leđima:

- Zamislite majku koja je izgubila dva sina i supruga, ili onu koja je ostala bez dva maloletna deteta, da svakim danom slušaju kako smo mi kao narod krivi za nekakav genocid. Više od 70 odsto naših žrtava je stradalo od polovine 1992. do početka 1993. godine, što jasno govori o nameri da se ovaj prostor etnički očisti od Srba - ističe Branimir i dodaje da se srpske žrtve svakim danom ubijaju iznova jer ih svi minimiziraju, dok se zločinci šetaju slobodno.

Inače, u narednih mesec dana Republika Srpska će posredstvom svojih predstavništava u inostranstvu predstaviti izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu i taj će dokument biće upućen na sve najznačajnije svetske adrese i ambasade, što je u skladu sa zaključkom Vlade RS.

NAŠIMA SEDAM VEKOVA ROBIJE

Prema podacima institucija RS, 48 Srba je pravosnažno osuđeno na pet doživotnih robija i 703 godine zatvora zbog zločina u Srebrenici nad Bošnjacima. Od toga je u Hagu osuđeno 16 osoba srpske nacionalnosti na pet doživotnih i 189 godina. Pred Sudom BiH ukupno je osuđeno 25 naših sunarodnika na 422 godine zbog zločina nad Bošnjacima u pomenutom mestu. Ostale kazne su izrečene u sudovima u Srbiji i Hrvatskoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading