METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ UPOZORIO NA PROMENU VREMENA Spremite se, stiže sa severozapada
Privatna arhiva

 

Kako najavljuje meteorolog Đorđe Đurić, sa severozapada nam se približava oslabljeni hladni front, a sa njim i manje osveženje i promena vremena.

- Novi toplotni talas ponovo nam je doneo veoma visoke temperature. Maksimalna temperatura u Srbiji dostigla je u četvrtak i 38°C, u Beogradu 37°C. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 28 do 31°C, vidimo da su one znatno iznad normale.

U noći između četvrtka i petka u košavskom području i u Beogradu duvao je jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima i do 80 km/h. Košava je imala fenski efekat, pa je i noć bila i više nego topla, uz veoma visoke minimalne temperature. U mnogim predelima Srbije noć iza nas bila je tropska, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C i kretala se od 20 do 25°C, a u delovima Vojvodine nije padala ni ispod 26°C. Najprijatnije je bilo na jugu i jugoistoku Srbije, uz temperature oko 17°C" -kaže Đurić.

METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ UPOZORIO NA PROMENU VREMENA Spremite se, stiže sa severozapada

Privatna arhiva

 

 

Kako navodi, košava umerenog intenziteta duvaće i u nastavku današnjeg dana, a na jugu Banata povremeno sa olujnim udarim. Maksimalna temperatura biće danas od 31 do 37°C, u Beogradu do 35°C. Dakle, vrhunac ovog toplotnog talasa bio je u četvrtak.

- Inače, u nastavku dana na severu i zapadu Srbije biće sve više oblaka. U ovim predelima danas je i prijartnije nego juče u ovo vreme i uz znatno više oblaka i to zbog približavanja hladnog fronta sa severozapada. Zbog toga će kasnije posle podne i uveče atmosfera postati veoma nestabilna, jer nas sa severozapada, iz oblasti Alpa, očekuje priliv i nešto svežije i vlažnije vazdušne mase, što će usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Značajnijih padavina neće biti. Ipak, dolazak svežijeg vazduha iznad pregrajanog tla, može dovesti do toga da atmosfera veoma burno odraguje i da dovede do formiranja veoma snažnih konvektivnih oblaka sa jačim grmljavinskim olujama, lokalno i sa gradom. Ovakva vremenska situacija očekuje se kasnije posle podne, uveče i tokom noći, naročito na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, na širem području Beograda i u delovima centralne Srbije i Šumadije.

METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ UPOZORIO NA PROMENU VREMENA Spremite se, stiže sa severozapada

Privatna arhiva

 

 

Padavine će doneti i osveženje. Ovi sistemi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku. Inače, padavine će biti veoma lokalnog karaktera, tako da pojedina područja mogu dobiti i 20ak mm kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom intervalu, a pojedina da ostanu bez kapi kiše, što može veoma nepovoljno da deluje po ona područja gde je deficit padavina veoma izražen - navodi meteorolog.

Kako navodi Đurić, za vikend nas očekuju nešto prijatnije temperature, iako će i dalje biti toplo sa temperaturama uglavnom iznad 30°C. Inače, uticaj i prodor hladnog fronta iz oblasti Alpa, najviše će se osetiti na severozapad Srbije, gde će vetar u noći između petka i subote i tokom subote biti u skretanju na severozapadni. Ipak, hladni front do Srbije će doći dosta oslabljen, ali će koliko-toliko doneti malo prijatnije vreme, pa i lokalne padavine.

- U Srbiji u subotu promenljivo oblačno i prijatnije, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ujutro uglavnom na severu Srbije, a posle podne i uveče samo na jugu i na jugozapadu. U ostalim delovima dana dosta sunčanih intervala. Vetar slab do umeren, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 16 do 22°C, maksimalna dnevna od 29 do 33°C - navodi Đurić.

Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje

U Beogradu u subotu pre podne promenljivo oblčano, u toku jutra uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Posle podne sunčano. Vetar slab do umeren, istočnih pravaca. Jutarnja temperatura 22°C, maksimalna dnevna 31°C.

- Početkom sledeće sedmice u Srbiji će ponovo pod uticajem grebena sa jugozapada biti veoma toplo. Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 30 do 35°C. U utorak se iznad severozapada Evrope očekuje veoma snažan ciklon sa severa Atlantika, a u sklopu njega premeštaće se i hladni front. U prednjem delu ovog ciklona i hladnog fronta, sa jugozapada će iz oblasti Afrike do Srbije i našeg područja doći do dodatnog priliva vrelog vazduha iz oblasti Sahare, pa se u utorak očekuju maksimalne temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 38°C.

Prema trenutnim prognozama, od srede i sredine sledeće sedmice sa severozapada nas očekuje advekcija svežije vazdušne mase, uz postepeni pad temperatura i vraćanja njihovih vrednosti na prosečne. Da li će biti značajnijih padavina ili ne, zavisiće od uticaja ciklona sa severozapada Evrope i potencijalnog formiranja sekundarnog ciklona, koji bi nam doneo značajnije padavine i osveženje. Ukoliko ne dođe do toga, svakako nas od sredine sledeće sedmice očekuje prodor hladnog fronta sa severozapada, uz pad temperatura i tek ponegde uz lokalne padavine - navodi meteorolog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading