PREPORUKA ZA VAKCINACIJU DECE Udruženje pedijatara za  vakcinaciju dece preko 12 godina
Alo.rs/ Shutterstock

Analizirajući aktuelne epidemiološke prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv kovida-19 deci starijoj od 12 godina, saopšteno je iz tog udruženja.


Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije zbog iskustva da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili „superprenosioci“ virusa, te je u skladu sa tim prioritet bio da se vakciniše starije stanovništvo, podsećaju iz Udruženja u saopštenju.

"Kako podaci u vezi sa novim sojem pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u toj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje na starije - Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina", navodi se u saopštenju.

To se, dodaju, posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike kovida-19.

Iz udruženja apeluju na to da bi vakcinaciju trebalo sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u toj, ali i drugim starosnim grupama, te se sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen.

"Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju Fajzer-Biontek je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih - preko 95 odsto", kaže u saopštenju predsednik tog Udruženja prof. dr Georgios Konstantinidis.

On dodaje da Udruženje pedijatara Srbije snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji širenja zaraznih bolesti.

"U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih bolesti. Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno - zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije kovid 19", zaključuje dr Konstantinidis.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading