IDETE NA PUT Saobraćajni propisi svake zemlje RIGOROZNI, ovo može da vas košta i do 300 evra!
Rina

Počela je sezona godišnjih odmora, a mnogi koji se pripremaju za letovanje, treba posebnu pažnju da obrate koji su saobraćajni propisi u zemlji u koju polaze.Mnogi zaboravljaju da nepropisna vožnja može skupo da košta u susednim zemljama, naročito u Grčkoj i Bugarskoj. 

U Makedoniji su obavezna upaljena svetla, inače je kazna 15 evra, kazna za nevezivanje pojasa je 40 evra, kolika je kazna i za telefoniranje. Ako nemate dečje sedište, kazna je 35 evra, a prekoračenja brzine od 45 do 300 evra. Preticanje preko pune linije i prolazak kroz crveno na semaforu su takođe 300 evra.

Jedna od najbitnijih stvari na koju morate da obratite pažnju je da to da nećete moći da platite u gotovini. U inostranstvu kazna za strance striktno se plaća u banci, pa ćete dodatno izgubiti vreme tražeći veće naselje gde ćete platiti tiket, posle čega ćete dobiti pasoš.

Stručnjaci upozoravaju da se na put mora ići odmoran i praviti dosta pauza, naročito kada je temperatura visoka.

"Da prave pauze na svaka dva sata, bar dva sata kao što ono rade vozači profesionalci koji su obavezni da prave pauze i do četiri sata kako ne bi ugrozili ni sebe ni druge", savetuje profesor Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U Grčkoj nevezivanje pojasa koštaće vas 350 evra, telefoniranje 100, a prevoz dece van sedišta 350 evra. Prekoračenje brzine u naselju počinje sa 100, a završava se sa 500 evra.

Nedržanje odstojanja na auto-putu je novina u Hrvatskoj i ono košta 150 evra.

"Zbog toga preporučujem da voze na rastojanju, ako ga vremenski opredeljujemo bar tri sekunde, ako ga opredeljujemo prostorno, to je oko 70 do 100 metara pri brzinama od 100 do 120 kilometara na sat", upozorava Vujanić.

Ako pak planirate u Bugarsku, za neupaljena svetla moraćete da izdvojite 30 evra, za pojas 25, dok će vas preticanje preko pune linije koštati 50 evra.

Komentari (0)

Loading