Sve o bolesti za koju nema leka: Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila
AP/ James Gathany
  • Prenošenje 
  • Simptomi 
  • Preventiva 

Virus Zapadnog Nila je 2013. godine odnela 24 života za samo dva meseca. Osobe koje su preminule bile su starije od 50 godina, a već su bile hronični bolesnici. Kako je tada saopštio Institut "Batut", inficirane osobe su pripadale kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Sve o bolesti za koju nema leka: Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila

Tanjug

 

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" je tokom analize komaraca s teritorije grada Beograda detektovala virus Zapadnog Nila.

Infektivno oboljenje koje izaziva virus Zapadnog Nila na ljude i životinje prenosi se ubodom zaraženog komarca, objasnili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prenošenje

Osnovni način prenošenja infekcije na ljude i druge životinje je ubod zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica, uglavnom gavrana i čavki, koje su rezervoar zaraze. Virus Zapadnog Nila može da zarazi ljude, ptice, komarce, konje i druge sisare.

Ređi slučajevi prenošenja  

U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno s majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima kontaktom.

Simptomi

Kod oko 80% inficiranih osoba virus Zapadnog Nila protiče asimptomatski, a oko 20% zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ponekad se javlja otok limfnih žlezda ili ospe na koži grudi, leđima ili stomaku.

Sve o bolesti za koju nema leka: Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila

Alo! Ilustracija /J.V.

 

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih razvija se teška klinička slika sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Preventiva

Jedna od najbitnijih stvari, što se tiče virusa, jeste preventiva. Svako od nas može da se zaštiti na odgovarajući način i umanji mogućnost zaraze.

Neki od tih načina kako da se zaštitite od virusa Zapadnog Nila su:

  • Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su predeli blizu i pored vode, šume, močvare u periodu između svitanja i sumraka
  • Sklonite posude u kojima se nalazi višak vode, naročito je važno da se često prazni višak vode iz posuda sa cvećem, za hranu i vodu kućnih ljubimaca, kanti, buradi...
  • Takođe, preporučuje se nošenje duge i komotne odeće svetlih boja koja prikriva skoro celo telo, naročito na mestima na kojima se komarci nalaze
  • Klima isto može pomoći jer sprečava ulazak i kretanje komaraca zbog turbulentnog kretanja vazduha koje proizvodi
  • Svuda gde se nalaze otvori (prozori i vrata) trebalo bi postaviti mrežice za komarce kako bi se sprečio njihov ulazak
  • Korišćenje sredstava za eleminisanje insekata (tablete, sprejevi, itd). Što se tiče kozmetičkih preparata, bitno je na sve izložene delove tela naneti preparate koji štite od ujeda komaraca.

Broj za hitno reagovanje

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili na mejl: ekologija@gradskacistoca.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading