ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije
Printscreen

Tradicionalno, 58. put, Srbija se poklonila najhumanijima, najodvažnijima, najnesebičnijima među nama. Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, danas u 12 časova biće uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji "Večernjih novosti" - "Najplemenitiji podvig godine".

 

.

.

 

Među visokim zvanicama koje su dočekali glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić i zamenik glavnog i odgovornog urednika Milan Babović su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Aleksandar Vučić, ministar Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Darija Kisić Tepavčević, advokat Toma Fila , humanitarac Arno Gujon, i mnogi drugi.

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

Printscreen

 

Vučelić: Pokazali smo snagu duha

Obraćanje glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića počelo je zahvaljivanjem svima koji su došli da uveličaju ovaj značajan datum za istoriju "Novosti".

- Meni je izuzetna čast što mogu da vas pozdravim u ime "Večernjih novosti". Ovu svečanost održavamo u ove svetle i zlatne vidovdanske dane, kada su Srbija i srpski narod pokazali snagu duha i da su dostojni velikih predaka i savremenika. Danas, 58. put dodeljujemo priznanja za Najplemenitiji podvig godine. Tako svi oni staju u nepreglednu, gotovo milionsku kolonu najboljih koji su ovenčani priznanjem "Večernjih novosti" - istakao je Vučelić.

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

Printscreen

 

"Ćeraćemo se još"

Ispred države Srbije nagradu je primio predsednik Aleksandar Vučić.

- Nažalost, poslednjih godinu i po dana ćeramo se sa koronom, a kako stvari stoje ćeraćemo se još.

 

Ove godine specijalnu zlatnu plaketu dobila je Srbija. Naša zemlja je opštoj borbi za vakcine i medicinska sredstva pružila ruku komšijama, i podelila svoje bogatstvo sa svima.

Kao rezultat mudre politike srpskog vođstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem naša zemlja je u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih.

Predsednik žirija Matija Bećković uručio je zlatnu plaketu predsedniku Aleksandru Vučiću.

Vučić je istakao da ovo ne doživljava kao lično priznanje, već kao priznanje državi,. iako je to uvek najnepopularnije - odati priznanje državi.

- U Srbiji čini mi se ne postoji ništa lakše od pljuvanja sopstvene države, i u njoj pronalaziti uvek krivca za sve. A država je uvek tu za sve. Slušali smo malopre heroja sa Begeja, koji je rekao drugarici: "Zovi vatrogasce i Hitnu pomoć". To je država. Država je tu za sve - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da smo u vakcinaciji uspešniji od mnogih drugih zemalja, zato što se nismo bestijalno dodvoravali drugim zemljama.

- Dragi Marko, sećam se vašeg oca, leteo sam sa njim, i znam koliko je veliki čovek koji je učinio sve za svoju državu. Ovo priznanje pripada lekarima, medicinskim sestrama, ali i državnim službenicima koji su se borili da svi kontingenti stignu na vreme - kazao je predsednik.

Vučić je istakao da se svi pomalo stide da kažu da je država uradila dobar posao, iako je Srbija na odličan način odgovorila na pandemiju.

- Naša država na pandemiju nije gledala kao na političku arenu, već kao na izazov koji ćemo pobediti. Srbija je svetosavski pružila ruku svima, čak i onima koji nisu hteli da je prihvate. Mi smo dali čak 450.000 doza vakcina strancima. Toliko nijedna druga zemlja nije donirala, izuzev Kine. A spremni smo i dalje da doniramo - istakao je predsednik, i rekao da je to za ponos.

On kaže da smo čak i zemljama EU donirali vakcine, ali da to ne nailazi na veliku pažnju zato što postoji navika da je Srbija ta koja mora da prima milostinju.

- Želim da se zahvalim "Večernjim novostima", komisiji, rukovodstvu "Večernjih novosti", i da kažem da sam danas pokušao da pokažem kako nije sramota ponositi se dobrim delima, pa čak i kada predstavljate tako prokazanu državu. Hvala vam najlepše i živela Srbija - rekao je Vučić na šta je pozdravljen aplauzom. 

Heroji Srbije

Za najplemenitiji podvig među pojedincima nagrađen je Marko Antić iz Zrenjanina.

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

Printscreen

 

Posthumno, nagrađen je pilot Svetislav Vranić, koji se prijavio da iz Kine doveze medicinsku opremu za Srbiju. Nagradu je primio njegov sin.

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

Printscreen

 

Pavle Gavura izvukao je devojku iz zapaljene zgrade. Nažalost, mesec dana kasnije ona je preminula.

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

Printscreen

 

 

Lekari i medicinski radnici nagrađeni su za nesebičnu borbu tokom epidemije koronavirusa.

Nakon što je Dušan Svilar otpevao popularnu pesmu "Pukni zoro", voditeljka je podsetila na veliki značaj litija kojima su odbranjene svetinje SPC u Crnoj Gori.

Broni medijski materijali svedoče o pobuni čija je suština stala u tri reči "Ne damo svetinje".

Zato je zlatnu plaketu dobio verujući narod i monaštvo Crne Gore, koja je uručena na prošlogodišnjoj svečanosti blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

- Ovaj narod nije izgubio dušu - rekao je tada mitropolit Amfilohije.

Zlatna plaketa za Miloša Mijailovića

Plaketu "Novosti" za najplemenitiji podvig godine je dobio i Miloš Mijailović iz Gornjeg Milanovca.

Miloš je prodao svoju kuću kako bi pomogao skupljanju novca za lečenje male Anike Manić, a kako je rekao - to bi uradio ponovo.

NJemu je plaketu uručio akademik Matija Bećković.

Aleksandar Čanović

Aleksandar Čanović bi ostao nepoznat i niko ne bi čuo za njegovu plemenitost da početkom decembra 2020. godine u žižu javnosti nije dospela priča o osamdesetogodišnjoj baki Leposavi Stojanović.

Baka Leposava se lavovski bori da sačuva svoj stan u centru Prištine, i ponosno bez trunke straha gde god ode govori srpski.

Aleksandar na svakom koraku pomaže Leposavi, ne žaleći ni vremena ni novca kako bi joj obezbedio život dostojan čoveka. NJemu je plaketu uručio Milorad Vučelić.

Plaketa za Zorana i Ivanu Obradović

Samo vest da je Srbija pogođena pandemijom i da su našoj zemlji preko potrebni respiratori bila je dovoljna Zoranu i Ivani Obradović, koji žive u Švajcarskoj, da učine sve što mogu da pomognu svojoj zemlji.

LJubav prema otadžbini ih je pokrenula i odgovorili su istog dana. Zdravstvu Srbije su poslali tri respiratora, u svoje ime i u ime svojih ćerki Katarine, Natalije i Marije.

Svojom humanošću su pokazali da im je otadžbina u srcu ma gde da su.

Ivana i Zoran Obradović nisu mogli da prisustvuju uručivanju plakete, koju je u njihovo ime primio Dušan Đurić.

Plaketu za Najplemenitiji podvig godine su dobili i eparhija Pakračko-Slavonska i Kućanci.

Vođeni rečima blaženopočivšeg patrijarha Pavla, u teškim okolnosima nastavljaju da obnavljaju svoje divno selo i svoje svetinje.

U njihovo ime plaketu je od Milorada Vučelića primio prota Dragan Gaćeša.

Radoslav Marjanović

Radoslav Marjanović iz Umčara je prošle godine prodao kuću koju je dobio u nasledstvo i 10.000 evra dobijenih za nju dao za lečenje male Minje Matić iz Kragujevca.

Misao koja je vodila njegovo srce je jednostavna: "Nema bogatstva i kuće koji vrede kao zdravlje jednog deteta."

NJemu je plaketu uručio predsednik žirija Matija Bećković.

Miroljub Milanović

Miroljub Milanović iz Kaonika kod Kruševca je čovek velikog srca koji je strašan bol pretočio u humanitarni rad.

On je izgubio sina Marka, iz čega se rodilo dobročinstvo, a uspomenu na svoje dete čuva pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Slavoljub Ristić

Teška godina pandemije nije uspela da omete i zaustavi građane Srbije u prikupljanju novca za lečenje mališana obolelih od najtežih bolesti.

I u takvim okolnostima uspeli su da prikupe više od 12 miliona dolara za lečenje petoro mališana kojima je bilo neophodno da prime "zolgensmu", najskuplji lek na svetu.

Te akcije je osmislio, kako bi dopreo do što većeg broja ljudi, Slavoljub Ristić, kome je plaketu uručio predsednik žirija Matija Bećković.

Govor Matije Bećkovića

Matija Bećković, predsednik žirija, rekao je da bez obzira na to kakva je godina bila, moramo da krunišemo neznane junake koji su nas obasjali svojoj čovečnošću.

- Plaketu su pogotovo zaslužili oni koji su izgubili bitku sa pandemijom. Srbija je tokom pandemije pružila ruku i milost svima koji su se obreli u nevolji. Podeljena Srbija se ujedinila u toj milosti, i zato je žiriju bilo lako da je proglasi za najplemenitiju u protekloj godini - rekao je Bećković.

On kaže da su mnogi dugo radili na tome da se duh zajedništva zameni sebičlukom, kao i da su veliki poduhvati zamenjeni selfijima, i da je briga o planeti završila u mobilnom telefonu.

- Kao čovek zamolio bih srpski narod da mi oprosti, to je bila velika greška. To je rekao predsednik Češke Miloš Zeman. To je bio podvig veka a ne godine. Tako smo i mi dužni da kažemo: Mogao sam i mogu Srbijo da učinim više za tebe. Oprosti nam što smo se u tebe razočarali, pre nego što smo uradili sve za tebe - istakao je Bećković, koji je potom pročitao svoju pesmu koju je napisao za ovu priliku.

Od Ave Serbia do Srbe na vrbe

od Srbe na vrbe do šake jada

od šake jada do Srbe na Srbe

Od Srbe na Srbe pa do na dno ada

od Serbien mus šterben pa do Plave grobnice

od Plave grobnice do Vostani carice

od Vostani carice do sto za jednoga

od sto za jednoga i danka krvavoga

u beznađima ti si se nadala,

u bezverjima ti si verovala

i kad Srbi nisu ti si opraštala

i tvoja je zemlja Hristose rađala

kada bi se iz svojih krvi ispravila

i samoj sebi bi do kolena bila

nisi mogla živeti izvan istorije,

ali u njoj nije suština Srbije

Država najplemenitija

Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da, izuzetno ove godine, specijalnu Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig dodeli državi Srbiji koja je nesebično poklonila više od 416.000 doza vakcina protiv kovida 19 komšijskim i drugim evropskim zemljama, ali i omogućila da se u našoj zemlji vakcinišu državljani Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije...

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

Printscreen

 

U momentu kada, čak, ni EU nije delila vakcine svojim članicama, Srbija je ponudila spas i priliku da se imunizuju kod nas.

- Ova godina je bila pogotovo teška i tragična ne samo za Srbiju, ali u toj godini se ona pokazala kao plemenita zemlja. I kao već toliko puta u prošlosti, tako i sada, svi ljudi koji su bili u nevolji, išli su u Srbiju da sklone živu glavu. Tako je bilo i ovoga puta. I ako je iko napravio plemeniti podvig godine, to je Srbija - kazao je akademik Bećković obrazlažući odluku žirija.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobija Pavle Gavura. Hrabri moler iz Pančeva je rizikujući svoj život dok je stajao na simsu terase na devetom spratu, iz plamena, iz stana koji je goreo na desetom spratu, izvukao petnaestogodišnju Minju Draganić, i zadivio celu Srbiju. Snimci i fotografije njegovog podviga obišle su region.

ONI SU NAJBOLJI MEĐU NAMA! Svečana ceremonija u Skupštini grada Beograda, Vučić primio nagradu ispred države Srbije

EPA

 

Žiri nije imao dilemu da Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dodeli srpskim lekarima i medicinskom osoblju koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa kovidom 19. Nisu pokleli pred umorom, neizvesnošću, iscrpljenošću, danonoćno bijući bitku protiv nepredvidivog i opakog neprijatelja.

Upravo u borbi za život obolelih, znajući za svoje lične bolesti i znajući da ukoliko se zaraze koronom ni sami neće preživeti, više od 50 njih je svesno rizikovalo svoje živote. Položili su ih u borbi za dah pacijenata. Zato je žiri odlučio da im posthumno dodeli Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig.

Ove godine Zlatnu plaketu posthumno dobija i pilot Svetislav Vranić, iz Beograda, koji se bez dvoumljenja javio i u gotovo neverovatnim uslovima uputio u Kinu po prvu pomoć za borbu protiv kovida. Avionom kojim je pilotirao dopremljeni su respiratori, dezinfekciona sredstva, maske... Nažalost, od posledica kovida 19 i sam je preminuo.

Žiri je prepoznao i hrabrost i požrtvovanje gimnazijalca Marka Antića, iz Zrenjanina, koji je bez dvoumljenja skočio u Begej da spase iz kandži smrti osmogodišnju devojčicu, i za to ga nagrađuje Zlatnom plaketom za najplemenitiji dečji podvig.

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, srebrne plakete biće uručene Aleksandru Čanoviću, pukovniku Radivoju Anđelkoviću, Ivani i Zoranu Obradović iz Bazela, Milošu Mijailoviću i Radoslavu Marjanoviću, policajcima Nikoli Kilibardi i Mirku Kešeljeviću, Miroljubu Milanoviću, Slavoljubu Ristiću, Robertu Mileskom i Eparhiji pakračko-slavonskoj i narodu Kućanaca.

Prenos na Pinku

Direktan prenos svečane dodele plaketa "Večernjih novosti" za "Najplemenitiji podvig" emitovaće se na TV Pink - na kanalu "Vesti", danas, tačno u podne. Uz ceremoniju uručenja nagrada, gledaoci će premijerno videti i filmove o našim junacima i njihovim podvizima.

Žiri

Predsednik žirija za "Najplemenitiji podvig godine" je akademik Matija Bećković, a članovi su Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, Veselin Jevrosimović, vlasnik "Komtrejda", modna kreatorka Verica Rakočević, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", i Nedeljko Krsmanović, direktor Kompanije "Novosti".

Prisustvuje i Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji 58. najplemenitiji podvig godine "Večernjih novosti". Tom prilikom, biće uručena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig godine državi Srbiji koja je poklonila više od 416.000 doza vakcina protiv korone susednim i drugim evropskim zemljama, a koju će predsednik primiti u ime države Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading