DETE NI(JE) ZA SVAKOGA Stručnjaci upozoravaju: Roditelji, raspitajte se da ne bude kasno! Prave se kobne greške koje posle budu fatalne
Foto: Depositphotos

Doc. dr Ivana Stepanović Ilić sa Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojoj je oblast istraživanja razvojna psihologija, za Alo! ovako komentariše činjenicu da mnogi roditelji ne umeju da se ponašaju kao roditelji i prave katastrofalne greške koje mogu po dete da imaju nesagledive, pa čak i fatalne posledice. 

U svetu, naime, vode se žestoke debate u kojima se, uprošćeno rečeno, raspravlja da li je dete za svakoga i postoje li ljudi kojima je bolje ne dopustiti da budu roditelji. Te rasprave razgore se svaki put kada se dogodi neki slučaj poput zaboravljanja dece u kolima ili nešto slično. 

Kako kaže naša sagovornica, postoji i mnogo knjiga o roditeljstvu, samo što kod nas kultura čitanja nije preterao razvijena. 

DETE NI(JE) ZA SVAKOGA Stručnjaci upozoravaju: Roditelji, raspitajte se da ne bude kasno! Prave se kobne greške koje posle budu fatalne

Alo

Doc. dr Ivana Stepanović Ilić

- Postoje i mnoge nevladine organizacije koje se time bave. U tom smislu, nije da ne bi moglo još sistematskije da se radi na nivou države, ali nije ni da nema resursa i vidova pomoći. Napomenula bih i da senzacionalističkim primerima nije mesto u medijima, mediji bi baš trebalo da vode drugačiju kampanju, da pristupaju temi iz ugla šta treba, kako treba, a ne samo kad se desi nemili slučaj. Mogli bismo svi zajedno da pomognemo - zaključuje ona.

U Italiji se, na primer, povodom slučajeva dece koja su se razbolela jer su bila na veganskoj ishrani, razmatralo sme li zakon da se umeša u pravo roditelja da sami izaberu kako će da hrane svoju decu. Mišljenja su sučeljavali lekari, pravnici, nevladine organizacije, međutim, do opšteprihvaćenog stava se nije došlo.

Prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane sa Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je da vegansku ishranu nikada ne bi preporučio za decu i mlade osobe, dok je vegetarijanska ishrana donekle prihvatljiva varijanta. 

- Uz poštovanja sloboda i prava roditelja da u određenom uzrastu odlučuju u ime deteta o načinu ishrane, pitanje je da li se odluka da se detetu potpuno uskrate namirnice životinjskog porekla može prepustiti samo roditeljima - poručuje Jakovljević.

Neki od najgorih slučajeva

1. PREPLIVAVANJE ADE I DRUGIH REKA, JEZERA

Mnogi roditelji dovode u opasnost svoju decu, da li zbog neznanja, preterane želje da svom mališanu ostvare svaku želju, pa i onu nerazumnu, da li zato što ne razmišljaju o posledicima ili misle da su odlični plivači i da njima ništa ne može da se desi. Takođe, ukoliko majke i očevi preplivavaju veće distance, velika je verovatnoća da će se deca ugledati na njih.

2. LUDIRANJE U KOLIMA

U BiH, nedaleko od Kiseljaka, pre izvesnog vremena policija je uočila golf dvojku tamnocrvene boje, iz kojeg je, u vožnji, pri brzini od oko 90 kilometara na čas, visilo dete, izbačeno kroz prozor. Dečaka, koji je vrištao i plakao, držali su rukama, a suluda vožnja trajala je najmanje jedan kilometar.

3. ISHRANA DETETA

Roditelji vegani i vegetarijanci insistiraju često da im se i deca tako hrane. Prva varijanta je, naravno, lošija, mada lekari ni drugu ne preporučuju.

- Ne samo da razvoj deteta može da bude usporen već i njegov imunološki sistem može da bude drugačiji, slabiji - komentariše ovo pedijatar dr Sasa Milićević.

4. KUPANJE U LENORU

Na društvenim mrežama pojavila se priča o roditeljima iz Barajeva koji su petomesečnoj bebi stavljali u kadicu tokom kupanja malo lenora. Da lepše miriše. Sve se završilo teškim dermatitisom.

5. OSTAVLJANJE U KOLIMA 

Verovali ili ne, svakog meseca u Americi desetak roditelja zaboravi (ostavi) decu u zaključanim kolima. To je posebno opasno leti, po velikim vrućinama, kada za vrlo kratko vreme može da dođe i do smrtnog ishoda. Pre mesec dana, u Kninu je tako umro petogodišnji dečak. Otac ga je povezao u vrtić, ali je dobio hitan poziv s posla. Otišao je na posao i, da je ostavio dete u kolima, setio se tek kada ga je žena pozvala nekoliko sati kasnije i pitala zašto mališan nije u vrtiću.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading