DELTA SOJ JE PRED VRATIMA: Sve izvesnija treća doza vakcine - ovo su mesta rizika i simptomi zaraze! (VIDEO)
EPA/ANDREJ CUKIC
  • ​Delta soj
  • Simptomi
  • Vakcinacija

Taman kad smo pomislili da smo na korak od rešenja problema sa koronavirusom, stižu nova upozorenja.

Delta soj korone koji je došao iz Indije procenjuje se kao posebno zarazan! Širi se neverovatno brzo! Pokorio je Južnu Ameriku, u Evropi je potvrđen u Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Grčkoj, i Hrvatskoj, gde ima već 23 slučaja zaražavanja. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio je da bi delta soj virusa do kraja avgusta mogao da dostigne 90 odsto učešća među novim slučajevima zaražavanja i da je mnogo zarazniji od drugih.

SIMPTOMI DELTA SOJA:

- glavobolja

- bol u grlu

- curenje nosa

- groznica

- temperatura

- kašalj

- retko gubitak čula

Pretpostavlja se da će ovaj soj tokom leta naročito cirkulisati među mlađom populacijom, posebno kod onih koji se nisu vakcinisali.

VAKCINIŠITE SE PRE JESENI!

DELTA SOJ JE PRED VRATIMA: Sve izvesnija treća doza vakcine - ovo su mesta rizika i simptomi zaraze! (VIDEO)

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Marijan Ivanuša

Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, upozorava da se očekuje veliki procenat zaraze delta tipom u narednom periodu, pa bi svi trebalo da se vakcinišu pre jeseni.

- Delta tip sada preovlađuje u Britaniji i pravi velike probleme u Rusiji. Praktično je ovde, nije pitanje da li će stići u Srbiju nego kada. Čak i oni koji su preležali virus mogu da se zaraze, pa nisu u potpunosti bezbedni! - upozorio je Ivanuša i dodao:

- Što se vakcinacije tiče, mladi jesu prioritet, ali je jako važno da se i stariji koji to još nisu učinili vakcinišu.

KON: POD KLIMOM MASKA OBAVEZNA!

DELTA SOJ JE PRED VRATIMA: Sve izvesnija treća doza vakcine - ovo su mesta rizika i simptomi zaraze! (VIDEO)

TANJUG/ JADRANKA ILIC

Marijan Ivanuša

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, poručio je da je u vreme vrućina u prostorima koji koriste klima uređaje neophodno striktno poštovati meru nošenja maski, a veliki rizik od zaražavanja postoji i u gradskom prevozu.

- U vreme izrazitih vrućina u zatvorenim prostorima koji koriste klimu i gde rado borave posetioci kako bi se rashladili, povećava se rizik prenošenja virusa, prvenstveno zbog većeg broja kontakata i eventualno dužeg boravka - objasnio je Kon. Podsetio je da su sve vrste proslava znatno veći rizik za nevakcinisane nego za vakcinisane i naveo da je 1:25 odnos zaraženih vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane u Velikoj Britaniji, u kojoj zaraženi delta sojem čine 90 odsto bolesnih.

PREDSEDNIK ZABRINUT

DELTA SOJ JE PRED VRATIMA: Sve izvesnija treća doza vakcine - ovo su mesta rizika i simptomi zaraze! (VIDEO)

AlO!!

Marijan Ivanuša

Građane Srbije na opasnost od novog talasa koji bi delta soj mogao da izazove od jeseni upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić.

A sad lambada!

Dok naučnici u Evropi upozoravaju na opasnost od soja delta, već se širi sledeća varijanta virusa. Soj C37, varijanta sa Anda ili jednostavno lambda. Pre desetak dana SZO je svrstala taj soj u kategoriju „pod posmatranjem“ jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u 29 zemalja, među kojima su Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile. U Peruu ovaj soj dominira sa 82 odsto.

On je istakao da se užasno plaši jeseni, zbog delta soja i nevakcinisanog stanovništva.

- Plašim se nadolazeće jeseni, apelujem na sve da se vakcinišu. Delta soj je sigurno stigao, jutros sam razgovarao sa dr Stevanovićem, zabrinut sam zbog toga, još mesec-dva ćemo provesti u miru, posle ćemo videti kako i šta. Mi ćemo krenuti verovatno da dajemo treću dozu vakcine. Britanija je cela vakcinisana, a imaju problem - upozorio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading