GRUPA BIZARNIH ADMINISTRATORA ISPIRALA MOZGOVE HRVATIMA: Cilj jasan - sakriti ustaške zločine lažnim teksotvima na Vikipediji!
EPA/ANTONIO BAT

 

 

Kako se navodi, u Proceni dezinformacija u Vikipediji na hrvatskom jeziku, koju je između februara i maja sproveo posebno angažovani spoljašnji stručnjak Fondacije Vikimedija, utvrđeno je da su hrvatski administratori pravljenjem lažnih naloga bitno menjali istorijske činjenice.

Izvrtanje istorije odnosilo se godinama na negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi nacisti i ustaše u toku Drugog svetskog rata. U izveštaju je navedeno da su ti administratori bili korisnici s nadimcima Spidi Gonzales i Roberta F., dok je glavni bio administrator koji se registrovao pod nadimkom Kubura.

Grupa je „namerno iskrivljavala sadržaj predstavljen u Vikipedijinim člancima na hrvatskom jeziku na način koji je odgovarao narativu političkih organizacija i grupa koje se uopšteno mogu definisati kao hrvatska radikalna desnica“.

„Ova grupa je sistematski stvarala i uređivala članke koji sadrže neenciklopedijski sadržaj i očigledan istorijski revizionizam. Sadržaj se proširio i ostao na internetu toliko dugo da je stvorio mrežu zablude kojom je uticao na moralno i vrednosno prosuđivanje čitalaca na način koji je odgovarao ideološkim stavovima grupe“, navode u Vikimediji. U izveštaju se ističe da je grupa administratora imala za cilj da prikrije činjenicu da su fašisti i hrvatske ustaše počinili razne zločine u Drugom svetskom ratu, da negira ubistva i mučenja u logorima NDH, poput Jasenovca, te da lažira broj poginulih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading